Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häiriköt iskivät myös Espoon tuomiokirkon joululaulutilaisuuteen verkossa – "Tapahtumat ovat ilmaisia, eikä niiden katsomiseen koskaan pyydetä luottokorttitietoja"

Huijarit ovat iskeneet Kauneimmat joululaulut -tapahtumiin verkossa, eikä ilmiöltä ole vältytty myöskään Espoossa.

Viestintäpäällikkö Urpu Sarlin Espoon seurakunnista kertoo, että häirintälinkkejä ilmestyi erityisesti Espoon tuomiokirkon Lasten kauneimmat joululaulut -livelähetykseen Facebookissa. Häiriköiden lisäämiä linkkejä poistettiin Sarlinin mukaan sekä viime viikolla pidetyn tilaisuuden aikana että sen jälkeen.

– Suomen Lähetysseura on tehnyt rikosilmoituksen asiasta, joten muiden tapahtumanjärjestäjien ei ole tarpeen tehdä omaa. Jos yksityishenkilöt ovat joutuneet huijauksen uhriksi, heidän on syytä tehdä asiasta rikosilmoitus. Ja silloin kannattaa olla myös järjestäjään yhteydessä, Sarlin kertoo sähköpostitse.

Jos kohtaa Facebookissa epäilyttäviltä vaikuttavia tapahtumia, niistä kannattaa ilmoittaa seurakuntaan esimerkiksi seurakuntien verkkosivuilla olevalla palautelomakkeella.

Epäilysten valetapahtumasta on syytä herätä, jos järjestäjänä on jokin muu taho kuin seurakunta, Kauneimmat Joululaulut tai Suomen Lähetysseura. Valetapahtumaan voi viitata myös esimerkiksi englanninkielinen teksti tai linkki, joka ohjaa kirjautumisen takana olevalle sivustolle.

– Tärkeä tieto osallistujille on, että Kauneimmat joululaulut -tapahtumat ovat ilmaisia, eikä niiden katsomiseen koskaan pyydetä luottokorttitietoja tai rekisteröitymistä, Sarlin muistuttaa.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko tiedotti viime viikolla, että Kauneimmat joululaulut -tapahtumia on joutunut huijausyritysten kohteeksi Facebookissa. Tiedotteen mukaan huijarit olivat tehtailleet rinnakkaisia valetapahtumia, joilla oli yritetty saada ihmisiltä esimerkiksi luottokorttitietoja.