Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa kehitetty uusi pärskivä ihmisrobotti yskii ja aivastelee – käytetään koronaviruksen leviämisen tutkimiseen

Koronaviruksen ilmassa leviämisen tutkimuksessa otetaan käyttöön robotti, jonka levittämien pisaroiden ja aerosolien koostumus ja koko ovat tarkasti määriteltävissä ja toistettavissa jokaisella yskäisyllä toisin kuin ihmisen. Kyseessä on VTT:n, Tampereen yliopiston ja THL:n yhteishanke.

Robotin yskäisyt auttavat selvittämään muun muassa maskien ja erilaisten ilmanpuhdistimien vaikutusta pisaroiden ja aerosolien leviämiseen. Hankkeen tutkimusta varten on rakennettu keinotekoinen ihmisen pää, joka muodostaa yskiessään, aivastaessaan ja hengittäessään nesteestä ja kiinteästä aineesta koostuvia, tarkasti määriteltäviä pisaroita ja aerosoleja. Robotti on asennettu VTT:n testihuoneeseen, missä ulkoiset tekijät, kuten lämpötila, ilmanvaihto ja ilmankosteus, ovat tarkasti valittavissa, kerrotaan Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tiedotteessa.

– Kehitetyn laitteen avulla voimme tuottaa aerosoleille esimerkiksi sellaisen kokojakauman, joka vastaa varsin hyvin ihmisen yskiessään, aivastaessaan tai hengittäessään tuottamaa aerosolia, aerosolifysiikan apulaisprofessori Topi Rönkkö Tampereen yliopistosta kertoo tiedotteessa.

Kasvomaskien käyttö yhä liian alhaisella tasolla – Hus: "Peruskouluissa joukkoaltistumisia on ollut koko syksyn ajan paljon"

Robotilla tehtyjä mittauksia käytetään myös tietokonesimulaatioiden oikeellisuuden varmistamiseen. VTT:n, Tampereen yliopiston ja THL:n yhteishanke on selvittänyt syksystä 2020 lähtien koronaviruksen pisara- ja aerosolitartunnan mekanismeja ja tartuntariskiä vähentäviä menetelmiä.

Yskäisyn tai aivastuksen pisarat kuivuvat nopeasti, mutta jäljelle jääneet pienet hiukkaset voivat jäädä leijailemaan ilmaan jopa tuntien ajaksi. Lisäksi pieniä aerosoleja muodostuu hengitettäessä, puhuttaessa ja esimerkiksi laulettaessa. Business Finland tukee tutkimusta noin 300 000 euron rahoituksella.

Nyt antoi myös Hus ohjeen D-vitamiinista – Puutos yhteydessä vakavaan koronan aiheuttamaan keuhkoinfektioon

Koronarokotuksiin tulossa ajanvarausjärjestelmä Hus-alueella

Bileissä jopa sata ihmistä Helsingissä – Poliisi keskeytti viikonloppuna koronarajoitusten vastaisia kokoontumisia

Kontulan täpötäysissä baareissa nauretaan turvaväleille ja annetaan poskisuudelmia – yrittäjä: "Humalassa olevia asiakkaita on vaikea saada paikoilleen"

Kuva: Koronarajoitukset lensivät romukoppaan Kalliossa – "Näkee sen, ettei ole parempaa tekemistä"

Koronaneuvojat saavat jopa 180 kysymystä päivässä – Itiksessä päivystävä Ismail: "Nyt maskia käyttää ehkä 90 prosenttia, aikaisemmin heitä oli paljon vähemmän"