Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukes: Kansanmaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testauttanut markkinoilla olevia kansanmaskeja ja tutkinut niiden suodatustehokkuutta ja hengitysvastusta. Testitulosten mukaan pestävien maskien suodatustehokkuus oli pienillä, alle 0,2 mikrometrin partikkeleilla alhainen, useimmiten alle 30 prosenttia, joten kansanmaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta. Koronavirusten kokoluokka on yleisesti noin 0,05–0,2 mikrometriä, kerrotaan Tukesin tiedotteessa.

Kontulan täpötäysissä baareissa nauretaan turvaväleille ja annetaan poskisuudelmia – yrittäjä: "Humalassa olevia asiakkaita on vaikea saada paikoilleen"

Kansanmaskit voivat vähentää käyttäjästä ympäristöön leviävien suurempien pisaroiden ja pärskeiden määrää.

Kasvomaskeissa on isoja eroja, yksi tyyppi eroaa edukseen koronaviruksen torjunnassa – VTT:n tutkimusprofessori: "Kaappaa myös pienempiä viruksia kantavia hiukkasia eli aerosoleja"

Kasvomaskien käyttö yhä liian alhaisella tasolla – Hus: "Peruskouluissa joukkoaltistumisia on ollut koko syksyn ajan paljon"

Tulokset osoittivat, että myynnissä olevien kansanmaskien ominaisuuksissa oli paljon vaihtelua. Kertakäyttöiset, kuitukankaiset maskit olivat testatun joukon kärkeä, kun huomioidaan suodatustehokkuuden ja hengitysvastuksen yhdistelmä, kerrotaan Tukesin tiedotteessa. Pestävien maskien osalta ei voitu eritellä mitään tiettyä ominaisuutta tai materiaalia, joka osoittaisi, että tietty rakenneratkaisu olisi merkittävästi muita parempi.

Tutkimukseen valittiin yhteensä 22 rakenteeltaan ja materiaaliltaan erilaista kansanmaskia, jotka olivat myynnissä verkkokaupoissa ja kivijalkakaupoissa. 20 maskia oli pestäviä kangasmaskeja ja kaksi maskia oli kertakäyttöisiä. Maskeissa käytettyjä materiaaleja tai niiden tiheyksiä ei hankkeessa tutkittu, eikä myöskään maskien kemiallisia tai mahdollisia antimikrobisia ominaisuuksia.

Suomessa kehitetty uusi pärskivä ihmisrobotti yskii ja aivastelee – käytetään koronaviruksen leviämisen tutkimiseen

Kirurgisille suu-nenäsuojuksille ja hengityksensuojaimille on EU:ssa tarkoin määritellyt vaatimukset. Sen sijaan kansanmaskeille ei ole ollut EU:ssa yhtenäisiä vaatimuksia. Kansanmaskeja koskeva standardisointityö on alkanut eurooppalaisella tasolla joulukuussa 2020 ja työn pohjana käytetään kesällä julkaistua esistandardia. Tukesin testit kansamaskeille tehtiin taustatiedon saamiseksi ja standardisointityön pohjaksi.

– Vaatimusten valmistelussa on tärkeä huomioida, että maski vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön mahdollisimman tehokkaasti, mutta ei vaikeuta hengittämistä kohtuuttomasti, sanoo Tukesin ylitarkastaja Reija Sironen tiedotteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Markkinoilla on kuluttajille saatavilla kolmea erilaista suun ja nenän eteen laitettavaa maskityyppiä: kansanmaskit, kirurgiset suu-nenäsuojukset ja hengityksensuojaimet. Maskeilla on eri käyttötarkoitus ja niitä koskee eri lainsäädäntö.

Koronaneuvojat saavat jopa 180 kysymystä päivässä – Itiksessä päivystävä Ismail: "Nyt maskia käyttää ehkä 90 prosenttia, aikaisemmin heitä oli paljon vähemmän"

Nyt jo ennätysmäärä matkustaa maski kasvoilla Helsingin seudun joukkoliikenteessä

Lakialoite: Maskipakko saatava lailliseksi – "Merkittävästi kevyempi toimenpide kuin poikkeusoloja vaativa valmiuslaki"

Kaupoissa asioidaan edelleen paljon ilman suojia – S-ryhmän kampanjassa maskiasiat otetaan puheeksi asiakkaiden kanssa

Yksi tasaluku on rajapyykki, jonka jälkeen koronakuoleman riski kasvaa – Koronapotilaita nyt sairaaloissa enemmän kuin keväällä