Menninkäisentie oli Robert Rambergin elämän keskiössä 60-luvulta 80-luvulle – koronakevät synnytti muistoista kirjan, joka kuvaa Tapiolan auringonpaisteisia vuosia

Robert Ramberg kotitalonsa ovella Menninkäisentiellä. Täällä hän asui muistorikkaan lapsuutensa ja nuoruutensa. Nyt hän asuu Vääksyssä. Robert Rambergin kotialbumi

Anneli Tuominen-Halomo

Menninkäisentie oli Robert Rambergin elämän keskiössä vuosina 1961–1982. Nyt, kirjoittajakurssin ja koronakevään voimalla hän on kirjoittanut kirjan noista vuosista. Tapiolan valoissa -kirjassa on 26 novellia Tapiolasta. Tekstit on alunperin julkaistu Tapiolan nuoriso 70-luvulta -Facebook-ryhmässä.

Rambergin perhe asui Menninkäisentie 5:ssä, joten novelleissa liikutaan tämän kotikadun lisäksi Poutapolulla, Vallareilla (vallihaudat), Heikintorilla sekä vanhan ja uuden keskustan alueilla.

– Totuus vaihtelee 50–100 prosentin välillä. Vain yksi, Heijastuksia-novelli, on fiktioita, vaikka senkin henkilöt ovat oikeita, Robert Ramberg kertoo.

Hän korostaa, että kirjan jutut eivät ole dokumentteja tai lähteisiin perustuvaa historian kirjoitusta. Kirjan takakannen tekstin mukaan Tapiola elää näissä tarinoissa sellaisena kuin hän sen muistaa – konkreettisena kotipaikkana ja unenomaisena mielentilana.

Robert Rambergin äiti asui Menninkäisentiellä aina vuoteen 2010 asti. Siihen saakka hän kävi Tapiolassa ainakin kerran kuukaudessa.

Viimeiset 11 vuotta Ramberg vaimoineen on asunut Vääksyssä.

Kun kevään korona-aikana ei ollut muuta tekemistä, elin Tapiolan vuosia uudestaan.

Kaikkein rakkain paikka Tapiolassa Robert Rambergille on Kino Tapiola. Sinne oli kotoa matkaa 221 askelta.

– Siihen aikaan televisiossa oli vain kaksi kanavaa ja kesäaikaan yksi. Leffaliput olivat halpoja, ja Kino Tapiolassa esitettiin kymmenkunta elokuvaa viikossa. Siellä tuli nähtyä satoja elokuvia. Minulla ja ystävälläni Kassulla oli vakiopaikatkin, paikat 101 ja 102.

Myös Tapiolan uimahalli oli tärkeä paikka, koska Ramberg kuului uimaseuraan.

– Myöhemmin pelkkä uimahallin hajukin toi mieleen treenivuodet.

Heikintori liittyy myös useaan novelliin. Siellä Musiikki Wager oli tärkeä paikka. Rambergin ensimmäinen kesätyöpaikkakin oli Heikintorilla, RAL-nimisessä marketissa. Siihen liittyy Ralli on minun rattoni -tarina.

Kirjoitusprojekti alkoi siitä, kun Robert Ramberg hakeutui Wellamo-opiston kirjoittajakurssille. Hänellä oli aikomuksenaan kirjoittaa Tapiola-muisteloita omien aikuisten lasten iloksi. Kun Facebook-ryhmässä kyseltiin Tapiola-aiheisia juttuja, Ramberg alkoi julkaista niitä. Sittemmin tekstit on julkaistu myös Tapiola Garden City -alustalla.

Tapiolan valoissa -kirjaan on koottu 25 somessa eniten kommentteja saanutta novellia. Bonuksena tulee ennen julkaisematon joulutarina.

– Novellit kuvaavat auringonpaisteisia 60- ja 70-lukuja. Olen kuvannut tragikoomisia juttuja huumori edellä. Olen pyrkinyt rehellisyyteen, mutta en mene ihan syviin vesiin asti.

Kirja on omakustanne, ja nyt pois jääneet novellit Robert Ramberg haaveilee julkaisevansa toisessa osassa, Tapiolan varjoissa -kirjassa. Sen hän tekee, jos saa ensimmäisestä kirjasta omansa pois. Näin siksi, että hän on käyttänyt kirjaan osan eläkevuosille varatuista säästöistään. Toiseen osaan tulee traagisiakin tarinoita, muun muassa koulukiusaamisesta.

– Kirjaa ei olisi syntynyt ilman kirjoittajakurssia. Innostuin valtavasti. Kun kevään korona-aikana ei ollut muuta tekemistä, elin Tapiolan vuosia uudestaan.

– Kertomukset syntyivät muistin varassa, koska käytössäni ei ollut valokuviakaan kuin muutama, Ramberg harmittelee.

Novelleja syntyi nopeasti.

– Kun aloin miettiä menneitä, muistoja tuli jostain syvältä alitajunnasta. Aina perjantaisin saunavuoron jälkeen annoin vaimolle luettavaksi jutun tai kaksi, Ramberg kertaa.

Facebookissa hänellä oli yleisö, joka myös odotti uutta tarinaa. Kun korona rajoitti ihmisten elämää keväällä kaikkein tiukimmin, Ramberg julkaisi tarinan päivässä. Monet kommentoijat totesivat, että ne auttoivat heitä jaksamaan.

Tapiolan valoissa -kirjassa (Mediapinta 2020) on 245 sivua. Kirjan voi ostaa suoraan tekijältä tai Mäntyviidalla toimivasta Antikvariaatti Tessistä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut