Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häiväläisen yrittäjäperheestä löytyy sekä hovi- että keittiömestari – "Ravintolassa on oltava isäntä tai emäntä"

Ura: Pitkään ravintola-alalla toimineet Sirpa Granqvist-Häiväläinen ja Markku Häiväläinen saivat Kirkkonummen Yrittäjien elämäntyöpalkinnon.

Kirkkonummelaisen Häiväläisen perheestä löytyy sekä hovimestari että keittiömestari omasta takaa. Ura suomalaisen ravintolamaailman parissa alkoi vuosikymmeniä sitten ja jatkuu yhä.

Pariskunnan Markku Häiväläisen, 59, ja Sirpa Granqvist-Häiväläisen, 54, yrittäjäura alkoi hyvin arvokkaassa kirkkonummelaisessa miljöössä.

Häiväläiset siirtyvät yrittäjiksi 21 vuotta sitten, kun ottivat hoitoonsa Hvitträskin museon ravintolan.

Sen jälkeenkin ravintolayrittäjyys on jatkunut historiallisissa paikoissa, Wohlsin kartanossa ja tällä hetkellä Tamminiemen kahvila Adjutantissa Helsingissä.

Ennen yrittäjäuraa ravintolamaailma oli pariskunnalle jo entuudestaan tuttua 1980-luvulta lähtien.

Markku oli ravintolapäällikkönä muun muassa Katajanokan Kasinolla ja Sirpa keittiön puolella Arctian ravintoloissa kuten Kahvila Strindbergissä.

Pariskunta on yrittänyt aina yhdessä ja työnjako on ollut selvä, Markku salissa ja Sirpa keittiössä. Tosin pienyrittäjinä pitää joustaa ja tehdä kaikkea.

Yrittäjiksi ryhtymistä kumpikaan ei kadu, vaikka haasteita on matkalla ollut.

– Joskus tulee mieleen, että kyllä sitä helpommallakin olisi jossakin muualla päässyt, Sirpa toteaa.

Markulle yrittäjäuran ohella on ollut tärkeää myös opettaminen ja asioihin vaikuttaminen. Hän toimii Ravintolakoulu Perhossa hovimestareiden kouluttajana.

– Kun on alalla jotain oppinut, sitä mielellään jakaa nuorille eteenpäin.

Markku korostaa suomalaisessa ravintolamaailmassa palvelun ja vieraanvaraisuuden merkitystä, mikä on välillä päässyt vähän unohtumaan.

Nykyisin kokit ovat paljon esillä, monet heistä ovat julkkiksia ja tuttuja tv:stä. Ravintola on kuitenkin myös paljon muuta.

– Kilpailu on alalla kovaa. Siksi myös palveluun pitää panostaa. Kyllä ravintolassa on oltava isäntä tai emäntä, Markku tähdentää.

Ennen nykyistä kokkitähtien aikakautta ravintoloista usein tunnettiin hovimestarit, pitkäaikaiset tarjoilijat ja tietysti ovivahtimestarit eli portsarit ja heidän vieraanvaraisuutensa.

Markku muistaa tarinan. Tuttu ovivahtimestari auttoi kanta-asiakkaalle takkia päälle. Asiakas huomautti, ettei tämä ole hänen takkinsa, siitä puuttuu nappi.

– Ei puutu enää. Löysin sen taskusta ja ompelin kiinni, tuttu portsari totesi.

Markku on toiminut pitkään alan järjestöissä ja asiantuntijatehtävissä. Suomen hovimestarien killan puheenjohtajana hän oli 12 vuotta. Hän on tuomaroinut Vuoden taitaja -kilpailuja.

Tamminiemen kahvilatoiminnan lisäksi Häiväläiset pyörittävät catering-palvelua, jonka laajentamista mietitään kunhan koronasta päästään.

Kirkkonummen Yrittäjät palkitsi Häiväläiset viikko sitten vuoden elämäntyöpalkinnolla.