Noin 900 uutta asukasta ja 150 tonttia − vuosien suunnittelutyö päätökseen historiallisella alueella Kirkkonummella

Uudet asemakaavat mahdollistavat merkittävää rakentamista keskustan liepeillä noin 90 hehtaarin alueella, johon liittyy paljon Kirkkonummen historiaa.

Heikkilän alueen kaavoitusta on tehty kahdessa osassa. Kunnanvaltuusto hyväksyi viime viikolla Juhlakallion asemakaavan, jonka suunnittelu aloitettiin noin seitsemän vuotta sitten.

Alueen toinen puolikas Tolsanmäen asemakaava hyväksyttiin viiden vuoden valmistelun jälkeen valtuustossa alkuvuodesta. Kaavasta on valitettu, eikä se ole lainvoimainen.

Kaavoitusprosessi on vaatinut runsaasti neuvotteluja, koska alue on pääosin yksityisessä omistuksessa. Kunta omistaa maista runsaat 20 hehtaaria.

Oman lisänsä koko alueen suunnitteluun ovat tuoneet historialliset arvot. Heikkilä on kirkon ja Pappilanmäen lisäksi keskustataajaman historiallisinta aluetta.

Esimerkiksi kaava-aluetta sivuava Jolkbyn kylä on perustettu vuonna 1540. Juhlakallion kaavan nimi viittaa myös vahvasti Kirkkonummen historiaa.

Juhlakalliolla vietettiin muun muassa laulujuhlia ja Kirkkonummen 600-vuotisjuhlat pidettiin siellä 1930.

Kaava-alueella ovat myös Eliel Saarisen suunnittelema Ljunghedan nuorisoseurantalo ja Kirkkonummen vanha sairaala, joka oli pitkään kunnantalona. Kaavoissa on kaikki vanhimmat rakennukset merkitty suojeltaviksi.

Kahdella asemakaava-alueella on yhteensä noin 150 uutta omakoti- ja pientalotonttia. Myös pienkerrostaloille on vähäisessä määrin rakennuspaikkoja Vanhan Rantatien ja Tolsantien varrella.

Uusia asukkaita kaava-alueille arvioidaan asettuvan noin 900, jos kaikki uusi rakennusoikeus tulee käyttöön.

Kaava-alueilla yksityisille kiinteistöille tulee lisärakennusoikeutta ja myös kunta pääsee tonttikaupoille. Tolsanmäen alueella kunnalle tulee yhteensä 42 omakoti- ja pientalotonttia.

Yksityisten maanomistajien kanssa on neuvoteltu maankäyttösopimukset. Lisätyt rakennusoikeudet maksetaan kunnalle joka maanluovutuksilla tai rahakorvauksin.

Tällä hetkellä kunnalla ei ole tarjota myyntiin ok-tontteja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut