Tulostusmaksut tulivat kirjastoihin Espoossa – myös noutamatta jätetystä varauksesta pitää tulevaisuudessa maksaa

Palvelut: Noutamattomasta varauksesta tuleva maksu on suuruudeltaan yhden euron.

Espoon kirjastoissa otettiin marras- ja joulukuun aikana käyttöön tulostusmaksut. Kuvituskuva. Anneli Tuominen-Halomo/Arkisto

Sirkku Aalto

Pääkaupunkiseudun yleisissä kirjastoissa aletaan tulevaisuudessa periä maksuja noutamattomista varauksista.

– Jos et hae tai peruuta varausta, joudut maksamaan siitä, tiivistää Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni.

Noutamattomasta varauksesta peritään tulevaisuudessa yhden euron suuruinen maksu. Aivan kaikilta, kuten esimerkiksi kouluilta, lapsilta ja kirjaston kotipalvelun asiakkailta, maksua ei peritä.

Maksujen on määrä tulla käyttöön Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kirjastoissa aikaisintaan ensi helmikuun alusta lähtien.

– Ajatus on, että niin kauan kuin on korona-aika, ei aleta rankaista ihmisiä siitä, että he ovat karanteenissa tai sairaita, Tyrni kertoo.

Niin sanotun noutamattomuusmaksun taustalla on se, että varausten ja samalla myös noutamatta jäävien varausten määrä kasvaa.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien kirjastoissa keskimäärin 14 prosenttia varauksista jää noutamatta. Se tarkoittaa noin 400 000:ta varausta vuodessa.

Noutamatta jäävät varaukset hidastavat aineiston kiertoa ja pidentävät varausjonoja.

Kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen Helsingin kaupungilta sanoo, että noutamattomuusmaksun tarkoituksena ei ole kasvattaa kirjastojen tai kaupunkien tuloja.

– Tarkoitus on saada ihmiset hereille siinä, että kirjat ovat hyllyssä odottamassa mahdollisimman lyhyen aikaa ja että kirja ei päädy siitä vain seuraavaan hyllyyn odottamaan varaajaa, joka ei hänkään välttämättä muista tulla hakemaan sitä, Vänttinen sanoo.

Kirjastojen palveluihin liittyvät maksut ovat olleet pinnalla Espoossa, jonka kirjastoissa otettiin hiljattain käyttöön tulostusmaksut.

Tulostaminen Espoon kirjastoissa muuttui pääsääntöisesti maksulliseksi marras- ja joulukuun aikana. Samalla käyttöön otettiin uusi tulostusohjelma.

Tulostusmaksun suuruus on 0,20 euroa tulosteelta. Maksua ei kuitenkaan peritä, kun tuloste on välttämätön työllisyyteen, toimeentuloon, maahanmuuttoon tai sosiaalietuuksiin liittyvässä asioinnissa. Myöskään lapsilta maksua ei peritä. Maksuttomia tulosteita voi ottaa yhdellä asiointikerralla enintään 20 kappaletta.

Miten kirjastoissa valvotaan sitä, että tulostaja on lapsi tai että tulostettava asia on välttämätön?

Espoon kirjastopalveluiden johtajan Jaana Tyrnin mukaan maksuttomaan tulostamiseen tarvitaan koodi, jonka saa kirjaston henkilökunnalta. Siinä yhteydessä henkilökunta voi samalla kysyä asiakkaalta, mitä tämä on aikeissa tulostaa. Lapset ovat vaikeampi rasti.

– Ikäraja olisi ollut täsmällisempi, mutta lapsilta ei voida vaatia henkilöllisyystodistusta, joten sitä ei olisi voitu kuitenkaan valvoa, Tyrni sanoo.

– Jokaisessa systeemissä on ihmisiä, jotka ovat valmiita toimimaan tarkoituksen vastaisesti, mutta valtaosa ymmärtää sen hyvin, hän summaa.

Osa kirjastojen asiakkaista on Tyrnin mukaan kummastellut tulostusmuutosten ajankohtaa.

– Kun järjestelmä on uusi, niin ihmiset tarvitsevat enemmän apua tulostamisessa ja meillä on vähemmän työasemia käytössä, jolloin sinne kertyy helpommin jonoa.

Tulostusmuutosten kannalta olikin Tyrnin mukaan onneton sattuma, että asiointia kirjastoissa rajoitettiin koronatilanteen vuoksi uudestaan juuri marraskuun lopusta lähtien.

– Ymmärrämme, että se ei ole hyvä aika muutokselle, Tyrni sanoo.

Tulostusmaksujen käyttöönoton taustalla ovat raha-, ympäristö- ja tietoturvasyyt. Tulostaminen Espoon kirjastoissa muutettiin Tyrnin mukaan maksuttomaksi vuonna 2017.

– Oletimme, että kun yhä enemmän siirrytään paperittomuuteen, niin tulostaminen pikemminkin vähenee, mutta se kasvoikin älyttömästi, Tyrni kertoo.

Tulostamista ei hillinnyt merkittävästi myöskään säästeliääseen tulostamiseen kannustanut kampanja, minkä lisäksi aiemmalla tulostustavalla asiakkaiden arkaluontoisia ja henkilökohtaisia tietoja saattoi päätyä vääriin käsiin.

Kopioiminen Espoon kirjastoissa pysyy toistaiseksi maksuttomana, mutta sekin muuttuu maksulliseksi tulevaisuudessa.

Kopiointimaksu otetaan käyttöön, kun tulostussovellukseen on lisätty kopiomaksumahdollisuus. Arvioitu aikataulu muutokselle on ensi vuoden toukokuu. Myös kopiointimaksu on suuruudeltaan 0,20 euroa.

Palvelut

Tulostusmaksut myös asiointipisteissä

Tulostaminen muuttui loppuvuonna pääsääntöisesti maksulliseksi myös Espoon kaupungin asiointipisteissä.

– Olemme osin samoissa tiloissa kirjastojen kanssa ja meillä on laitteita vierekkäin. Olisi hupsua, että yhdessä kaupungin tilassa saisi ottaa maksutta tulosteita ja toisessa ei, perustelee asiointijohtaja Kirsi Remes Espoon kaupungilta.

Tulostaminen asiointipisteessä maksaa muutoksen jälkeen niin ikään 0,20 euroa sivulta. Myöskään asiointipisteissä maksuja ei peritä työllisyyteen, toimeentuloon, maahanmuuttoon tai sosiaalietuuksiin liittyvistä välttämättömistä asiakirjoista eikä lapsilta.

Henkilökunta ei Remeksen mukaan ala mitenkään erityisesti valvoa sitä, millaisia asiakirjoja asiakkaat tulevat pisteisiin kopioimaan ja tulostamaan.

– Emme me poliiseiksi lähde emmekä kyttäämään, vaan luotamme asiakkaiden omaantuntoon. Meillä on fiksuja asiakkaita, Remes sanoo.

Kopiointimaksua ryhdytään perimään myöhemmin – samaan aikaan kirjaston kanssa.

Espoon kaupungin asiointipisteet sijaitsevat Matinkylässä, Espoonlahdessa, Kalajärvellä, Leppävaarassa, Tapiolassa ja Espoon keskuksessa. Niistä auki ovat koronarajoitusten takia vain Espoon keskuksen, Kalajärven ja Matinkylän asiointipisteet. Avoinna olevat asiointipisteet palvelevat ensisijaisesti vain välttämättömissä viranomaisasioissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut