Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"En ymmärrä, miten riski koronan leviämiseen liittyy ilotulitteisiin?" – rakettikauppias hämmästyi "koronanyrkin" penseää paukuttelulinjaa

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä eli koronanyrkki ilmaisi viime viikon lopulla vahvan suosituksensa siitä, että ihmiset pidättäytyisivät ilotulituksista kokonaan uudenvuodenaattoiltana ja -yönä. Myös kaupunkien järjestämät uudenvuoden ilotulitukset pk-seudulla on peruttu.

Vahvalla suosituksella ei kuitenkaan näytä olevan vaikutusta joulun jälkeen alkavaan ilotulitemyyntiin pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudulle useamman kymmenen ilotulitemyyntipisteen voimin tulevan Suomen Rakettitukun toimitusjohtaja Antti Aitto-oja sanoo, ettei koronanyrkin antama vahva suositus vaikuta heihin millään lailla.

– Kaikki mainontamme, jossa kerrotaan myös myyntipisteet, on jo tehty ja henkilökunta palkattu myyntipisteisiin. Viranomaisluvat myyntiin on haettu ja saatu, kertoo Aitto-oja.

– En ymmärrä, miten riski koronan leviämiseen liittyy ilotulitteisiin, mitenhän tämä oikein on ajateltu? Siis jos uutta vuotta vietetään joulun tapaan pienessä piirissä perhekeskeisesti, kuten ohjeistus on, ja pienellä porukalla mennään ampumaan raketteja ulos, niin eihän se korona siellä ainakaan pahemmin voi levitä kuin saman porukan kesken kotona sisätiloissa, Aitto-oja jatkaa.

Sen Aitto-oja kertoo tietenkin ymmärtävänsä, että massatapahtumat, kuten kaupunkien ilotulitukset uutena vuotena on peruttu koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

HOK-Elannon Prisma-ketjujohtaja Anu Tuomaala sanoo, että heillä suhtaudutaan koronavirustilanteeseen vakavasti.

– Seuraamme ilotulitteista käytävää keskustelua tarkasti, ja mikäli viranomaiset päättäisivät asettaa ilotulitekaupalle tänä poikkeusvuonna rajoitteita, tulemme näin luonnollisesti toimimaan, linjaa Tuomaala.

K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki kertoo, että he suosittelevat asiakkaitaan noudattamaan voimassa olevia, alueellisia koronaohjeita ja huolehtimaan paitsi turvaväleistä, myös käsi- ja yskimishygieniasta.

– Ilotulitteiden käytössä tulee huomioida tietysti myös itse ilotulitteisiin liittyvät turvallisuusohjeet. K-Citymarket-ketjun osalta ilotulitemyynti on ulkoistettu, ja ilotulitemyynnin kauppojen yhteydessä hoitaa Suomen Ilotulitus Oy. K-Supermarket- ja K-Market-kauppojen osalta kauppiaat tekevät päätöksen myynnistä itse, Sääksmäki sanoo.

Kauppakeskuksia omistavan Cityconin viestintäpäällikkö Tarja Parkkila kertoo, että heidän pääkaupunkiseudun kauppakeskuksistaan Isossa Omenassa ja Pikkulaivassa on viime vuonna sovitut myyntipisteet, jotka näillä näkymin ovat toteutumassa.

– Vuosaaren Columbuksessa ja Vantaan Myyrmannissa ei ole ilotulitemyyntiä kauppakeskuksen niin sanotuilla promopaikoilla, mutta osalla vuokralaisista ilotulitteiden myyntiä sen sijaan on, Parkkila sanoo.

Suomen Rakettitukun Aitto-ojan mukaan heidän myyntipisteissään on satsattu koronaturvallisuuteen.

– Käsidesiä on tarjolla ja myyjillä suojavisiirit, joillakin kasvomaskit. Jos on sellaisia kauppapaikkoja, joissa on esimerkiksi ahtaampi aulatila, niin niihin laitamme lattiaan tarroja opasteeksi riittävistä etäisyyksistä jonossa.

Pk-seudulla on myös esimerkiksi Rakettikeiun myyntipisteitä. Kaiken kaikkiaan ilotulitteita myydään monenlaisten kauppojen yhteydessä. Ilotulitteita myydään myös verkossa, ja niitä verkossa kauppaavilla yrityksillä on noutopisteitä myös pk-seudulla.