Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilastokeskus selvitti, syntyvätkö uudet asunnot kalliille vai halvoille asuinalueille – Pääkaupunkiseudun hinnat erottuvat räikeästi muista suurimmista kaupungeista

Suurissa kaupungeissa rakennetaan uusia kerrostaloasuntoja nousee vähiten halvimmille asuinalueille ainakin tänä vuonna myönnettyjen rakennuslupien mukaan.

Tieto selviää Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -blogista. Kirjoituksessa yliaktuaari Otto Kannisto vertailee uusille kerrostaloasunnoille myönnettyjen rakennuslupien määrää kyseisillä alueilla jo olevien vanhojen asuntojen keskihintaan. Mukana tarkastelussa ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu.

Halvemmat asuinalueet ovat aliedustettuina verrattuna kaupungin valmiiseen kerrostalokantaan.

– Esimerkiksi Espoossa noin 22 prosenttia olemassa olevista kerrostaloasunnoista sijaitsee alueilla, joiden keskimääräinen vanhan osakeasunnon myyntihinta on 2 000–2 999 euroa. Uusista Espooseen rakennettavista kerrostaloasunnoista kuitenkin vain joka kymmenes sijaitsee vastaavilla alueilla. Saman suuntainen, mutta prosenttiyksiköillä mitattuna pienempi ero, voidaan havaita myös Helsingissä ja Vantaalla, Kanninen kirjoittaa.

Sama ilmiö on näkyvissä myös muissa suurimmissa kaupungeissa.

Hintaero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä näkyy hyvin siitä, että pääkaupunkiseudulla uusia kerrostaloasuntoja ei ole tulossa yhtään alueille, joilla vanhojen osakehuoneistojen hinta on alle 2 000 euroa neliömetriltä. Oulussa tämänhintaisille alueille on myönnetty uusista rakennusluvista 31 prosenttia, Turussa 17 ja Tampereella 12.

Toisaalta myöskään kalleimmille alueille ei paljon rakenneta. Tähän syynä voi Kannisen mukaan olla se, että kalleimmat alueet ovat etenkin Helsingissä jo valmiiksi hyvin tiiviisti rakennetulla keskusta-alueella.

Kannisen tarkastelun perusteella voisikin sanoa, että uudet asunnot syntyvät etupäässä keskihintaisiin kaupunginosiin, joskin hinnat näillä alueilla ovat pääkaupunkiseudulla huomattavasti korkeammat kuin tarkastelun muissa suurissa kaupungeissa.

Tänä vuonna (syyskuun loppuun mennessä) eniten rakennuslupia myönnettiin alueille, joilla vanhojen osakeasuntojen hinta on 3 000–3 999 euroa neliömetriltä.

Ilmiö korostuu etenkin Espoossa, jossa tämän hintaluokan alueille on myönnetty tänä vuonna yli 2 000 rakennuslupaa. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Espoonlahti ja Etelä-Leppävaara.

Vantaallakin 3 000–3 999 euron keskimääräisen neliöhinnan alueille on myönnetty rakennuslupa tänä vuonna yli tuhannelle uudelle kerrostaloasunnolle.

Helsinki erottuu tarkastelussa kalleudellaan: eniten lupia on myönnetty alueille, joilla vanhojen osakeasuntojen keskihinta on 5 000–5 999 euroa. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Länsi- ja Itä-Pasila.

Muissa vertailun suurissa kaupungeissa eniten uusia kerrostaloasuntoja on luvassa alueille, joilla vanhojen asuntojen keskihinta on 2 000–2 999 euroa.

– Tampereella uusien kerrostalojen rakentaminen jakautuu melko tasaisesti 2 000–2 999 ja 3 000–3 999 euron alueille. Turussa ja Oulussa puolestaan rakennusluvan saaneet kerrostaloasunnot syntyvät tyypillisesti 2 000–2 999 euron alueille, Otto Kanninen kirjoittaa.