Koronakuolemien määrä kasvoi Espoossa – testissä käyneiden määrä putosi jouluna

Espoossa oli maanantaihin mennessä todettu yhteensä 3 787 laboratoriovarmistettua koronatapausta. Tapausluku on kumulatiivinen, eli määrässä näkyvät myös jo taudista parantuneet. Katja Luoma

Sirkku Aalto

Koronakuolemien määrä on kasvanut Espoossa.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin oli maanantaihin mennessä kuollut 41 espoolaista Espoossa sijaitsevissa hoivakodeissa ja Espoon sairaalassa, mikä on kaksi enemmän kuin viime viikon keskiviikkona.

Luku ei sisällä Husin sairaaloissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin mahdollisesti kuolleita espoolaisia.

Uusista kuolemista huolimatta koronan ilmaantuvuusluku on laskenut Espoossa edelleen.

Ilmaantuvuusluku eli uusien tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohti kahden viikon aikana oli maanantaina 114, kun viime viikon maanantaina luku oli 143 ja aikaisemmin välillä jopa yli 210.

– Hyvä suunta, joka oli jo ennen joulua käynnissä, on pysynyt hyvänä. Toivomme tietysti, että se jatkuu, Espoon perusturvajohtaja Juha Metso sanoi maanantaina.

Espoossa oli maanantaihin mennessä todettu yhteensä 3 787 laboratoriovarmistettua koronatapausta. Tapausluku on kumulatiivinen, eli määrässä näkyvät myös jo taudista parantuneet.

Viime viikon maanantain lukuun verrattuna varmistettujen koronatapausten määrä kasvoi 154:llä.

Parantuneisiin koronalukuihin kannattaa kuitenkin suhtautua pienellä varauksella, sillä koronatesteissä on Espoossa käynyt vähemmän väkeä joulun aikaan kuin ennen joulua.

Esimerkiksi viime viikon maanantaina koronatesteissä kävi Metson mukaan yli 1 500 ihmistä, kun taas joulupäivänä perjantaina testeissä kävi hieman yli 400 ihmistä.

– Toivomme tietysti, että testaustarvettakin olisi ollut vähemmän. Ja ehkä testissä käytiin varmuuden vuoksi ennen joulua ja koetettiin varmistella, että ei ole koronaa, kun mahdollisesti tavattiin läheisiä, Metso kommentoi.

– Parin viikon sisällä näkyy, säilyykö hyvä suunta vai onko siellä joulua ja uutta vuotta tullut vietettyä sillä tavalla, että koronapositiivisten määrä lähtee kasvamaan, hän lisäsi.

Suomen ensimmäiset koronarokotukset annettiin sunnuntaina. Rokotteet pistettiin Husin työntekijöille.

Espoon tavoitteena on aloittaa rokotukset viimeistään 11. tammikuuta. Rokotusten tarkat aikataulut olivat maanantaina vielä auki.

– Aloitamme rokotukset heti, kun saamme rokotteita, perusturvajohtaja Metso kertoi maanantaina.

Aivan ensimmäiseksi rokotetta tarjotaan koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle. Myös ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat ovat rokotusjärjestyksen kärkipäässä.

Koronarokotuksia on tarkoitus järjestää Espoossa aikanaan joukkorokotuksina niille varatuissa pisteissä. Rokotuksiin varataan aika sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä tai soittamalla ajanvarausnumeroon.

– Meillä on ollut ajanvaraus myös influenssarokotuksiin. Se on sinänsä tuttua puuhaa ja että ei olisi hirveästi sakkia läjässä sen rokotuksen seurauksena, Metso kertoi maanantaina.

Esimerkiksi hoivakodeissa asuvat on Metson mukaan kuitenkin rokotettava hoivakodeissa.

Koronarokotteet ovat kaikille maksuttomia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut