Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äitinsä edunvalvojana ollut nainen sai kavalluksesta ehdollista vankeutta – otti omaan käyttöön yli 27000 euroa

Oman äitinsä edunvalvojaksi määrätty nainen käytti useiden vuosien ajan äitinsä varoja omien laskujen maksuun ja nosti tililtä rahaa. Oikeus piti tekoa törkeänä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi naisen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja korvaamaan kuolinpesälle lähes 30 000 euroa kavallettuja varoja ja oikeudenkäyntikuluja.

Nainen oli määrätty äitinsä viralliseksi edunvalvojaksi viime vuosikymmen alkupuolella, jonka jälkeen hänellä oli käyttöoikeus äidin pankkitiliin. Rikoksen tekopaikaksi on oikeuden asiakirjoissa merkitty Kirkkonummi.

Oikeudessa nainen myönsi syyttäjän esittämät kavallukset sellaisenaan, mutta kiisti, että kyseessä oli törkeä teko.

Nainen kertoi kärsineensä tekoaikana ahdistuksesta ja unettomuudesta. Oireet olivat johtuneet hänen dementoituneen äitinsä tilanteesta.

Oikeuden mielestä kavalluksen kohteena on ollut suuri määrä varoja ja rikoksen uhrille on aiheutettu tämän olot huomioon ottaen erityisen tuntuvaa vahinkoa.

Kavallus on myös kokonaisuutena arvostellen ollut törkeä, koska teko on jatkunut pitkän aikaa ja nainen on käyttänyt hyväkseen luottamusasemaansa, oikeus perusteli päätöstään.

Käräjäoikeus langetti ehdollisen vankeustuomion törkeästä kavalluksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Hänet määrättiin maksamaan kuolinpesälle korvauksena kavalletuista varoista 27 230 euroa ja oikeudenkäyntikuluja 2 121 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.