Urkuyö ja aaria - festivaali suunnittelee ensi kesää toiveikkaana – "Sekä yleisö että taiteilijat kaipaavat jo kovasti elävää musiikkia"

Festivaali: Iso osa kesälle 2020 suunnitelluista konserteista saatiin siirrettyä tulevaan kesään.

Korkeatasoiset klassisen musiikin konsertit soivat Espoon tuomiokirkossa jälleen ensi kesänä. Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Tulevan kesän Urkuyö ja aaria -festivaalia on suunniteltu toiveikkain mielin.

– Toivottavasti tiukat koronatoimet ja -rokotukset saavat aikaan sen, että ensi kesästä tulee mahdollisimman normaali. Kyllä ihmiset – sekä yleisö että taiteilijat – kaipaavat jo kovasti elävää musiikkia, Urkuyö ja aarian taiteellinen johtaja Erkki Korhonen sanoo.

Espoon tuomiokirkon kesäiltojen tunnelmassa kuullaan korkeatasoista klassista musiikkia kesä-, heinä- ja elokuussa aina torstai-iltaisin. Iso osa kesälle 2020 suunnitelluista konserteista saatiin siirrettyä tulevaan kesään.

Konserttikesän alkajaisiksi 3. kesäkuuta kuullaan Suvi-illan klassikoita, joita esittävät Waltteri Torikka (baritoni), Marko Hilpo (piano) ja Barbora Hilpo (alttoviulu).

Viime kesänä Urkuyö ja aarian Juhannusiltamat striimattiin Espoon palvelutaloihin ja sairaaloihin yhteistyössä sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Korhosen mukaan näin aiotaan toimia tulevanakin kesänä. Juhannuksen 2020 tapahtumatallenteeseen on linkki Urkuyö ja aarian kotisivulla. Myös Kansallisoopperan kuoron gaalakonsertti on edelleen kuunneltavissa tallenteelta Studio24:n kautta.

Kesän ohjelmistoon kuuluu tänä vuonna 90 vuotta täyttäneen Jorma Panulan juhlakonsertti, Peltomiehen rukous. Se kuullaan itse säveltäjä-maestron johtamana. Solistina laulaa baritoni Elja Puukko ja kuoro-osuuksista vastaa naiskuoro Timotei.

Ihmiset kaipaavat jo kovasti elävää musiikkia.

– Peltomiehen rukous pohjautuu tositarinoihin Pohjanmaalta. Sen teemat yhdistyvät nykyajan pakolaisuuteen ja nälänhätiin, Korhonen kertoo.

Urkuyö ja aaria -festivaalia tähdittää ensi kesänä myös muun muassa Mirjam Helin -kilpailun voittanut baritoni Stefan Astakhov. Kesän Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajat tuovat tuulahduksen Savonlinnan oopperajuhlilta, kun he pääsevät tuoreeltaan konsertoimaan Espoon tuomiokirkkoon.

Konserttikesä huipentuu komeasti Beethovenin Fidelio-oopperaan. Se on Urkuyö ja aarian, Espoon kaupunginteatterin ja Tapiola Sinfoniettan yhteistuotanto.

Vanginvartija Roccon keskeisen roolin esittää basso Matti Salminen. Kapellimestarina toimii Okko Kamu.

Fidelio-ooppera esitetään Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa elokuun lopulla kolme kertaa.

Fidelion teema on Korhosen mukaan tänäänkin hyvin ajankohtainen: se on kuvaus vallankäytöstä ja väärinkäytöstä ja myös uhrautuvasta rakkaudesta. Elämme nytkin maailmassa, jossa kysytään, mikä on totuus. Fidelion tarina inhimillisen oikeuden voittamisesta antaa tässä ajassa lohtua, voimaa ja valoa.

– Ehdimme pitää keväällä kolme kuoroharjoitusta ennen kuin koronarajoitukset alkoivat. Toivon, että harjoituksia päästään jatkamaan helmi-maaliskuussa. Solisteille on omat harjoitukset ja sitten elokuussa on vuorossa tiivis, yhteinen periodi, Erkki Korhonen kertoo.

Urkuyö ja aaria -festivaalin alkuun on vielä monta kuukautta. Mahdollisesti konserttien yleisömäärää joudutaan rajoittamaan ja myös siihen on varauduttu, että striimauksia lisätään.

– Kiitos seurakuntayhtymän ja kaupungin tuen, olemme pystyneet siirtämään esityksiä ja tekemään uudet esitteet. Pääsylipputuloilla rahoitetaan sitten taiteellista toimintaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut