Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iso muutos astuu voimaan perjantaina – Miten toimia Isosta-Britanniasta tilattujen verkko-ostosten kanssa?

Perjantaista eli ensi vuoden ensimmäisestä päivästä lähtien Isosta-Britanniasta tilatut tavarat pitää tullata.

Vuodenvaihteen jälkeen Iso-Britanniasta tulee EU:n ulkopuolinen maa, kuten esimerkiksi Kiina ja Yhdysvallat ovat, muistuttaa Tulli.

Isosta-Britanniasta toimitettavista lähetyksistä on maksettava mahdolliset verot ja tullimaksut. Tulli huomauttaakin, että verkkokaupoissa ostoksia tekevän ei kannata tehdä ostopäätöstään pelkästään verkkokaupan ilmoittaman hinnan perusteella.

Karkea nyrkkisääntö on, että tullaus nostaa tilauksen hintaa noin 30 prosenttia. Tämä hinta muodostuu tuotteen ostohinnasta, kuljetuskuluista sekä mahdollisesti maksettavasta tullimaksusta ja arvonlisäverosta.

Tavaroiden arvon ylittäessä 22 euroa, lähetys pitää tullata, ja siitä on maksettava arvonlisävero. Poikkeuksena ovat alkoholi, alkoholijuomat, tupakkatuotteet, hajuvedet ja eau de toilette -tuotteet, jotka on tullattava aina.

Arvonlisäveron lisäksi mahdollinen maahantuonnin tullimaksu kannetaan vain silloin, kun lähetyksen arvo on yli 150 euroa.

Tulli tähdentää, että tullimaksun ja veron määräytymisessä ratkaisevaa on se, mistä maasta tavara toimitetaan ja toimitetaanko se tullaamattomana, ei verkkokaupan sijaintimaa.

Nettitilaajan on hyvä huomioida jo nyt, että ensi heinäkuusta lähtien kaikki, myös alle 22 euron, lähetykset EU:n ulkopuolelta on tullattava, ja niistä on maksettava arvonlisävero.

Jos tavara toimitetaan EU-maasta, ja se on EU:ssa valmistettu tai sinne tullattu, niin lähetystä ei tullata eikä siitä makseta Tullille tullimaksua ja arvonlisäveroa.

Erityistapauksena Pohjois-Irlannin kanssa sovelletaan EU:n tullilainsäädäntöä eli sitä kohdellaan kuin mitä tahansa muuta EU-maata. Jos tavara toimitetaan Pohjois-Irlannista, niin lähetystä ei tullata.

Kun tavaroiden kuljetus Isosta-Britanniasta on alkanut tämän vuoden puolella, sitä kohdellaan Suomeen saapuessa unionitavarana eikä lähetystä tarvitse tullata.

Jos tavaroiden kuljetus kuitenkin alkaa vasta vuonna 2021, on lähetys tullattava ja maahantuonnin verot maksettava, vaikka tilaus olisikin tehty ennen eropäivää.

Tulli antaa pari esimerkkiä veron muodostumisesta.

Jos ensi vuonna tilaa Isosta-Britanniasta maassa valmistetun 200 euron arvoisen miesten puvun, jonka kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä on maksettava arvonlisäveroa 52,80 euroa eli 24 prosenttia.

Puvun kokonaishinta nousee siis 272,80 euroon. Tullimaksua ei tarvitse maksaa.

Jos taasen tilaa Isosta-Britanniasta EU:n ja Britannian ulkopuolella, esimerkiksi Intiassa, valmistetut 200 euron arvoiset urheilujalkineet, joiden kuljetuskulut ovat 20 euroa, tullimaksun ja arvonlisäveron kanssa kokonaishinta nousee 318,90 euroon.