Helmet-kirjastot haastavat lukemaan jo seitsemättä kertaa – mukana on nyt myös vinkkejä selkokirjoista

Helmet-lukuhaaste tarjoaa vuonna 2021 ensimmäistä kertaa myös

selkokirjavinkkejä haasteen eri kohtiin.

Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat jo vuosia laatineet Helmet-lukuhaasteen, jossa lukemista valitaan 50 eri vinkin perusteella.

Nykyään lukuhaasteen rinnalla ovat tarjolla myös musiikki-, elokuva- ja pelihaasteet.

Tällä kertaa Kehitysvammaliiton Selkokeskus ja Opike ovat olleet mukana mukauttamassa haasteen selkokielelle ja kokoamassa selkokirjavinkkejä haasteen eri kohtiin. Vinkit on koottu Selkokeskuksen verkkosivulle, ja vinkkilistaa täydennetään vuoden aikana.

Selkokirjavinkit ovat esillä myös Selkokeskuksen ja Opikkeen Facebook- ja Twitter-kanavilla sekä Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä.

Selkokirjavinkeissä on muun muassa Satu Leiskon teos Tulin Suomeen – Maahanmuuttajien tarinoita uudesta kodistaan (Avain 2018), Antoine de Saint-Exupéryn klassikko Pikku prinssi, jonka selkomukautus on Tuomas Kilven käsialaa (Oppian 2020). Selkokielisinä versioina löytyy esimerkiksi useita Leena Lehtolaisen, Salla Simukan ja Eve Hietamiehen kirjoja.

Selkokielinen kirjallisuus on suunnattu lukijoille, joille yleiskieliset kirjat ovat liian vaikeita. Selkokielen tarpeen syynä voi olla esimerkiksi kehitysvamma, muistisairaus tai se, että äidinkieli ei ole suomi tai ruotsi.

50 kohdan lukuhaasteesta on muokattu Pieni Helmet-lukuhaaste, jossa on 25 kohtaa. Valinnoissa on otettu huomioon lapsilukijat.

Helmet-lukuhaasteessa annetaan muun muassa tällaisia ehdotuksia: Kirja, jossa maailma on muutoksessa, kirjan nimessä on numero, kirja kertoo köyhyydestä, kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi, kirjassa on ammatti, jota ei enää ole tai joka on harvinainen tai kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa.

Helmet-musahaasteessa tehtävänä on kuunnella vuoden 2021 kuluessa 50 itselle entuudestaan tuntematonta kappaletta, teosta , julkaisua, äänitettä tai levykokonaisuutta. Haastetta voi täydentää käymällä myös konserteissa ja keikoilla.

Tänä vuonna musahaasteessa on muun muassa tällaisia tehtäviä: Musiikkia tai albumi, joka on julkaistu 1971, teoksen nimessä on lintu, kolme Eurovision laulukilpailun voittajaa eri vuosikymmeniltä, kanadalaisen artistin musiikkia ja nu metal -musiikkia.

Pelihaasteeseen kehotetaan valitsemaan muun muassa peli, jossa on noppa tai noppia tai peli, jossa pelataan hahmolla, joka on tuttu myös elokuvista.

Elokuvahaasteeseen voi lähteä vaikkapa tällaisilla vinkeillä: Ei-suomalainen elokuva, jossa mainitaan Suomi, korealainen elokuva, elokuvassa on Frank-niminen hahmo ja elokuvan musiikin on säveltänyt Ennio Morricone.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut