Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oittaan latu pitenee, Leppävaarassa latua odotellaan vielä toista viikkoa

Pakkanen ja taivaalta satanut lumi petraavat hiihtäjien elämää. Espoon liikuntapalveluiden ulkoilupäällikkö Petri Forsman kertoo, että Oittaan ensilumenladun lisäksi ladulle saadaan vähän lisää mittaa viimeistään tiistaina.

– Maanantaina on tykityksen kannalta huonompi sää, koska lämpötila lähenee nollaa. Kuitenkin saamme tehtyä piston ensilumenladulle isolta parkkipaikalta. Nyt tykitämme sen vuoksi pikkuparkkiksella, latumestari sanoo.

Hänen toiveensa on, että pakkanen kiristyisi ja taivaaltakin sataisi lunta. Tosin hän nimittää sitä huonoksi lumeksi.

– Taivaalta tuleva aurauslumi ei kestä niin hyvin kuin tykkilumi. Siitä on kuitenkin apua ladunteossa. Sillä voidaan tehdä pohjaa ja ajaa tykkilunta päälle, Forsman selvittää.

Oittaalle ajettiin sunnuntaina 32 kuorma-autollista lunta Keski-Espoon urheilupuistosta.

Jos ja kun pakkanen kiristyy, tykkilunta saadaan tehtyä nopeasti isojakin määriä.

Taivaalta satava lumi ei kestä niin hyvin kuin tykkilumi.

Petri Forsman

– Kolmessa paikassa tykitettävää lunta on saatu isot kasat ja lumet levitetään navetan suuntaan ja metsälenkille. Kun pakkasta saadaan lisää, pystymme leventämään ensilumenlatua, jossa on hyvä pohja.

Leppävaaran urheilupuistossa näkyy liikuntapaikkamestari Marko Priitskun mukaan jo hiihtojälkiä. Latua siellä ei kuitenkaan ole.

Forsmanin mukaan maanantaina on sen verran lämmin sää, ettei Leppävaarassa kannata vielä aloittaa lumen tykitystä.

– Lumitykit laitetaan päälle tiistaina tai viimeistään keskiviikkoaamuna. Torstaille on luvassa taas lämpimämpää, mutta sen jälkeen pitäisi kylmentyä.

– Jos pakkasta on kymmenen astetta ja meillä päällä viisi tai kuusi tykkiä, lunta saadaan nopeasti. Tavoitteena on saada ensin kuntoon stadionin 400 metrin lenkki ja sprinttilenkki.

Ajatus on aloittaa lumen tekeminen lumetuskentällä. Stadionin uimahallin päätyyn voidaan myös tehdä lunta kasalle.

Hankaluutena Leppävaarassa on tuuli, joka painaa tykkilunta johonkin suuntaan. Tykit pitää asettaa sen mukaan, jotta lumi päätyy tavoiteltuun paikkaan.

Forsman ei lupaa Leppävaaran latua lähipäiville. Hän sanoo, että latua on noin puolentoista viikon päästä, jos taivaalta ei sada lunta.

– Puolarmaarissa ei tänä talvena tehdä tykkilatua. Katsotaan tilannetta sitten uudestaan tämän vuoden lopulla, Forsman kertoo.

Espoon Hiihtoseuran on tarkoitus järjestää Marjon hiihdot Leppävaarassa tammikuun viimeinen viikonloppu.