Näin talvisodan aikaisen Neuvostoliiton tiedustelukoneen moottori nousi järvestä – kirkkonummelaisvoimin tuotettu dokumentti nähdään Ylellä

Sotahistoria: Kirkkonummelaisvoimin tuotettu dokumenttielokuva pääsi YLE:n ohjelmistoon.

Sami Myllys ja Pekka Simula ovat saaneet päätökseen vuosien työn. Dokumentti Kiantajärven tähtimoottorista nähdään sunnuntaina. Nina Mönkkönen

Anneli Tuominen-Halomo

Kirkkonummelaisvoimin toteutettu dokumentti Operaatio M-25 - Kiantajärven tähtimoottori saa tv-ensi-iltansa sunnuntaina 10. tammikuuta Yle TV1:llä.

Dokumentti vie talvisodan aikaisiin tapahtumiin ja seuraa vuosia kestänyttä operaatiota, missä neuvostoliittolaista tiedustelukonetta etsittiin kainuulaisen järven pohjasta ja sen moottori saatiin viimein nostettua ylös.

Dokumentti-idean takana on kaksi veikkolalaista miestä, M-25-hankkeen vetäjä, sukeltaja, käsikirjoittaja Pekka Simula ja dokumentin ohjaaja Sami Myllys.

– Vedin Helsinki-Vantaalla sijaitsevan ilmailumuseon sukeltajaryhmää 15 vuotta. Sen taipaleen alussa syntyi silloisen Keski-Suomen ilmailumuseon kanssa keskustelua neuvostoliittolaisesta lentokoneesta, joka talvisodan aikana vuonna 1939 teki pakkolaskun ja upposi jään läpi Suomussalmen Kiantajärveen, Pekka Simula kertoo dokumentin taustoista.

Lentäjä pelastautui koneesta, mutta Polikarpov I-15bis -kone vajosi jään läpi Kiekkiselän pohjaan.

Kone unohtui vuosikymmeniksi. Paikalliset yrittivät nostaa sen 1970-luvulla. Siinä operaatiossa kone hajosi, ja koneen 9-sylinterinen Shvetsov M-25V tähtimoottori irtosi syvälle järven pohjaan.

Moottorin nostamisessa tarvittiin tekniikan lisäksi myös kekseliäisyyttä.

– Kiantajärvi on Y-kirjaimen muotoinen korpijärvi, jolla on mittaa noin 40 kilometriä latvavesiltä eteläkärkeen. Onnistuimme vuonna 2011 maatutkan ja muun tekniikan avulla paikantamaan moottorin, Simula kertoo.

Moottori löytyi syvältä pohjasedimentistä. Moottorin nostaminen pintaan osoittautui vaikeaksi tehtäväksi. Sen toteuttamisessa tarvittiin tekniikan lisäksi lopulta myös kekseliäisyyttä. Onnistunut nosto-operaatio toteutettiin vuonna 2018 yhteistyössä puolustusvoimien kanssa.

– Vapaaehtoiset käyttivät vuosien 2011–2018 aikana yhteensä useita viikkoja nostohankkeeseen, Simula sanoo.

– Kiekkiselän mutaisissa syvyyksissä möyriessä ei mieleen olisi kuuna päivänä juolahtanut, että näkymät päätyisivät jonain päivänä dokumenttielokuvaan ja suuren yleisön nähtäville.

Dokumenttielokuvan toteutuksesta vastasi veikkolalainen tv-alan yrittäjä Sami Myllys. Hänen edellinen dokumenttielokuvansa #Fillaripäiväkirja on kerännyt katsojia kotimaassa ja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Tekijät löysivät toisensa sattumalta, kun Simula meni Myllyksen kotiovelle kyselemään neuvoja vedenalaiskuvaukseen käyttämänsä kamerakaluston päivittämiseen. Puheeksi tuli myös sodanaikainen tähtimoottori, ja keskustelu tarinan dokumentoinnista alkoi heti.

Dokumentissa on hyödynnetty laajasti vuosien varrella kertynyttä materiaalia.

Vapaaehtoiset sukeltajat saivat työlleen tukea kahdelta maanpuolustusta lähellä olevalta säätiöltä. Moottorin nosto oli Sotamuseon hanke. Hyvin säilynyt tähtimoottori onkin nyt Sotamuseon näytteille asettamana Raatteen Portin talvisotamuseossa Suomussalmella.

Dokumenttielokuva sai pian valmistumisensa jälkeen ensi-iltansa elokuvafestivaaleilla Yhdysvalloissa.

– Tapahtuma Portlandissa oli pieni, mutta festivaalien finaalipaikka tuntui hyvältä, ja rohkaisi tarjoamaan elokuvaa myös YLEn ohjelmistoon, Sami Myllys sanoo.

Operaatio M-25 - Kiantajärven tähtimoottori nähdään 10.1. kello 11.40 YLE TV1:ssä. Dokumentti on nähtävissä Yle Areenassa 4. tammikuuta alkaen.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut