Polyteknikkojen kuoron 120-vuotisjuhlavuosi jäi koronan jalkoihin, mutta laulajat katsovat eteenpäin: "Kuorolaisuus on elämäntapa"

Kuorolaulu: Polyteknikkojen kuoron laulajille kuorolaisuus on elämäntapa.

Jos maailma olisi ollut entisellään, Polyteknikkojen kuoro eli lyhyemmin PK olisi vuonna 2020 juhlinut 120-vuotista taivaltaan. Otaniemessä kotipaikkaansa pitävä kuoro joutui Covid-19-epidemian vuoksi perumaan kaikki neljä erilaista juhlakonserttiaan. Nyt kuoro odottaa, mitä vuosi 2021 tuo tullessaan.

– Kuoron taiteellinen toiminta on lokakuusta alkaen ollut jäissä, Polyteknikkojen kuoron puheenjohtaja Topi Hämäläinen kertoo.

Viimeksi PK on konsertoinut viime syyskuussa ulkotiloissa. Nyt kuorossa odotetaan, milloin ja millaisilla ryhmityksillä harjoituksiin voidaan palata.

– Kuoron tapana on ollut järjestää vuosijuhla kerran viidessä vuodessa ja ainakin sen pyrimme vuoden 2021 aikana järjestämään, jos rokotteet ovat tulleet käyttöön ja isot kokoontumiset ovat loppuvuodesta turvallisia, Hämäläinen kertoo.

Yksikään juhlavuodelle suunnitelluista konserteista ei toteudu tulevaisuudessa sellaisenaan.

– Ohjelmistoa valmisteltiin paljon, joten haluamme jossain muodossa esittää siitä parhaat palat.

Yksi tähtäin on nyt VII kansainvälisessä Leevi Madetoja -kilpailussa (Nordic Baltic Male Choir Festival), joka sekin on siirtynyt syksyyn.

– Kuorolaisuus on elämäntapa ja monet PK:n laulajista ovat olleet mukana vuosikymmeniä, joten muutaman kuukauden tauko ei vaikuta pahasti. Positiivinen asenne on säilynyt. PK on äärimmäisen aktiivinen yhteisö myös mieskuorolaulamisen ulkopuolella.

Koejäsenille tilanne on erilainen. Hämäläisen mukaan tämäkin on käännetty voitoksi, koska he ovat nyt voineet paneutua tiiviisti siihen ohjelmistoon, jota kuoro esittää usein ja jonka hallitsemista testataan jäsententeissä. Tällaisia lauluja on 40.

Korona-aikana PK on järjestänyt videokeikkoja, ja Topi Hämäläinen uskoo, että ne jäävät pysyväksi toimintamuodoksi, vaikka korona häipyisi.

– Videokeikan järjestämisessä on yhtä suuri työ kuin tavallisessa keikassa. Sitä ei voi toteuttaa kännykkäkameralla, vaan siihen tarvitaan laadukkaampaa tekniikkaa.

Vuonna 1900 perustettu Polyteknikkojen Kuoro (PK) on yksi maamme merkittävimmistä mieskuoroista.

PK tunnettiin aluksi Teknillisen korkeakoulun laulukuntana ja yhä edelleen sen laulajat nousevat Otaniemen teekkarien riveistä. Teekkarius tuo kuoron toimintaan huumorintäyteistä tekemisen meininkiä.

PK:ssa on nyt noin 75 jäsentä ja keski-ikä on runsaat 30 vuotta.

Viime vuosina PK on konsertoinut ulkomailla, muun muassa Tokiossa, Prahassa ja Tukholmassa.

Polyteknikkojen kuoro tekee paljon yhteistyötä ammattiorkesterien kanssa, vaikka kuoro koostuu harrastajalaulajista.

PK esittää klassista musiikkia kansallisromanttisista mestariteoksista nykysäveltäjien moderneihin teoksiin, Suomi-iskelmää unohtamatta.

Saara Aittakumpu on toiminut PK:n taiteellisena johtajana maaliskuusta 2013 alkaen. Hän on kuoronjohdon ammattilainen, joka toimii Polyteknikkojen Kuoron, mieskuoro Valkian, perustamansa naiskuoro Kaari-ensemblen sekä kamarikuoro Kampin Laulun taiteellisena johtajana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut