Neljän espoolaistytön keppariharrastus liikuttaa koko naapuruston lapsia: KHT Polleen pääsevät mukaan pienimmätkin

Harrastus: Säterinmetsässä kokoonnutaan viikonloppuisin koululaisten vetämään kepparikerhoon.

Frida Papinaho ja Fanni Levonmäki esittelevät tallin keppareita. Minna Airamaa
Minna Airamaa

Minna Airamaa

– Tasaista käyntiä! Muistetaan ne turvavälit!

Säterinmetsässä sijaitsevan taloyhtiön pihalla kirmaa keppihevosten kanssa yli 20 lasta. Ohjeita antaa tottuneeseen sävyyn tyttönelikko: Fanni Levomäki, Frida Papinaho, Alicia Jokinen ja Janna Hannula. Kyseessä on KHT eli keppihevostalli Pollen toinen viikoittainen kokoontuminen.

Kesästä saakka toimineesta kerhosta on muodostunut pihapiirin ja lähinaapuruston lasten yhteinen harrastus. Alkunsa se sai, kun keppari-innostus puraisi 11–12-vuotiasta perustajanelikkoa.

– Aluksi se oli pientä, mutta yhtäkkiä siitä tulikin iso harrastus, Alicia Jokinen kuvailee.

Liikkeelle lähdettiin perinteisin keinoin: tytöt jakoivat ilmoituslomakkeita asukkaille ja kiinnittivät ilmoituksia kaduntolppiin. Sana levisi pihapiirissä, ja vähitellen kiinnostuneita alkoi tulla.

KHT Polle eli keppihevostalli Polle toimii taloyhtiön pihassa Leppävaaran Säterissä. Takarivissä perustajat Alicia Jokinen, Frida Papinaho, Fanni Levonmäki ja Janna Hannula. Minna Airamaa

Luistelemaankin mennään usein keppareilla.

KHT Polle kokoontuu nyt kaksi kertaa viikossa: lauantaisin ja sunnuntaisin. Korona-aikaan yli 20 osallistujan ryhmiä on jaettu pienemmiksi.

Ohjelma on hevostalleilta tuttua: keppareilla mennään koulua, esteitä ja puomeja. Pienimmät osallistujat ovat 3–4 -vuotiaita, joten heitä vetäjät auttavat tarvittaessa.

Pihalle rakennetaan tunteja varten esterata. Puomien virkaa toimittavat puut, jotka asetellaan peräkkäin kävelyväylälle.

– Tunti alkaa lämmittelyllä ja sen jälkeen on esteitä, koulua tai puomeja, Frida Papinaho kertoo.

Ohjelmassa on myös retkiä maastoon, Vermon raviradan kepparikentälle tai Villa Elfvikiin. Pidempiä retkiä varten lasten vanhemmilta kysytään luvat etukäteen ja tarvittaessa mukana on aikuinen.

Kerhon toiminta on keskittynyt keppareihin.

– Välillä on kerholaisten pyynnöstä jotain muutakin, esimerkiksi luistelua. Luistelemaankin mennään usein keppareilla, Frida Papinaho kertoo.

Kerhon käyttöön on saatu taloyhtiön leikkimökki, joka on suojeltu, vanha rakennus. Mökistä tytöt ovat rakentaneet kepparitallin, jossa on kuormalavoista tehdyt pilttuut ja omat paikkansa suitsille ja muille tarvikkeille. Seiniä koristavat kisaruusukkeet.

Tilaa on noin 20 kepparille, jotka ovat joko tyttöjen itse tekemiä tai ostettuja. Osa kerholaisista tuo mukaansa omat kepparit.

Kepparituntiin kuuluu muun muassa kouluratsastusta. Minna Airamaa

Tyttönelikko vastaa kerhon toiminnasta itsenäisesti. Ryhmällä on Whatsapp-ryhmä, jossa tieto kokoontumisista kulkee.

– Tämä on aivan ihanaa toimintaa ja tuo pihaan yhteisöllisyyttä. Tytöt ovat itse keksineet tämän ja hoitavat kaiken itse. Kaikki ovat tervetulleita kerhoon, kertoo Fridan äiti Tarja Papinaho.

Tytöillä on kerhon vetämisestä kokemusta jo useamman vuoden ajalta, sillä he ovat pyörittäneet kerhoja aiemminkin.

– Tällainen toiminta on mielestäni todella ihailtavaa ja monin tavoin yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä nostattavaa. Meidän aikuisten on helppo jakaa valvovan silmän -vuoroja, silloin kun aikuista tarvitaan esimerkiksi luistelureissulle, kertoo yhden kerholaisen Elina Hynynen.

Alicia Jokisen (vas.) , Frida Papinahon, Fanni Levonmäen ja Janna Hannulan omin voimin pyörittämä n KHT Pollen talli majailee pihan leikkimökissä. Minna Airamaa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut