Espoonlahden terveysasema käyttöön mahdollisesti vuonna 2024 – tilat peruskorjataan sote-keskukseksi

Hoito: Espoonlahden terveysaseman peruskorjauksen on määrä alkaa 2022.

Espoonlahdessa joudutaan odottamaan isoa osaa terveysaseman palveluista vielä muutama vuosi.

Viime keväänä vesivahingon vuoksi suljetun terveysaseman peruskorjauksen on määrä alkaa vuonna 2022. Remontoidut tilat voitaisiin ottaa käyttöön mahdollisesti vuonna 2024.

Tulevina vuosina Espoonlahden terveysaseman potilaita saatetaan ohjata hoitoon Matinkylään.

Matinkylässä toimivat nykyisin Ison Omenan terveysasema ja Oma lääkärisi Matinkylä -terveysasema, minkä lisäksi palveluita voi siirtyä väistötiloihin Matinkylän vanhalle terveysasemalle.

– Sitä ei ole tarkemmin pohdittu, tarjotaanko heille mahdollisuutta hoitoon joka paikasta vai pitääkö heidän valita jokin erillinen asema. Vahvistamme palvelua metroradan varteen, kun Espoonlahdesta pitää poistua kokonaan, kertoo Espoon perusturvajohtaja Sanna Svahn.

Espoonlahden terveysasema suljettiin viime huhtikuussa ja aseman palveluita siirrettiin muihin toimipisteisiin.

Svahn kertoo, että Espoonlahden terveysaseman henkilöstöä on sittemmin sijoitettu työskentelemään eri paikkoihin ja potilaille on tarjottu seuraavaa vapaata aikaa Espoon muilta terveysasemilta.

Osa Espoonlahden ter-veysaseman tiloista on ollut loppukesästä lähtien jälleen suun terveydenhuollon ja fysioterapian käytössä. Suunnitelmissa on Svahnin mukaan pitää tiloja käytössä ainakin kesään saakka.

– Suun terveydenhuollon tilat ovat sinänsä hankalia, että jos väistö on vain kaksi vuotta, niin koko suun terveydenhuollon klinikkaa ei kannata rakentaa kahdeksi vuodeksi, vaan täytyisi miettiä, löytyisikö niille tiloille jokin pysyvämpi paikka, Svahn sanoo.

Sen, mitä tiloja ja palveluita Espoonlahden terveys-asemalle peruskorjauksen myötä lopulta tulee, tarkentuu myöhemmin peruskorjauksen suunnittelun edetessä. Myöhemmin selkiytyy myös se, miten terveysaseman peruskorjaus mahdollisesti vaikuttaa alueen muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Espoonlahden terveysasema aiotaan muuttaa tulevassa peruskorjauksessa niin sanotuksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskukseksi.

Se tarkoittaa, että samalta terveysasemalta saisi aiempaa enemmän sosiaali- ja terveyspalveluita. Lääkärin, hoitajan ja fysioterapeutin vastaanottojen sekä suun terveydenhuollon ja laboratoriopalveluiden lisäksi asemalla tarjottaisiin myös aikuissosiaalityön palveluita, mielenterveys- ja päihdepalveluita sekä palveluohjausta ja neuvontaa ikääntyneille.

– Tämä on tavallaan se malli, joka pitäisi olla kaikilta asemilta saatavissa. Osa palveluista voi toimia etänä, joten kaiken ei tarvitse olla fyysisesti paikan päällä, Svahn kertoo.

Espoonlahden terveysasema palvelee nykyisin noin 36 000 asukkaan joukkoa. Svahn kertoo, että joukko on ennusteen mukaan kasvamassa vuoteen 2030 mennessä noin 41 000 asukkaaseen.

– Seuraavan kymmenen vuoden aikana monet palvelut digitalisoituvat, joten tilojen tarpeen kasvu on tulevaisuudessa maltillista, kun osa palveluista voidaan tuottaa etänä, Svahn kuitenkin muistuttaa.

Espoonlahden terveysaseman peruskorjaukseen on varattu rahaa reilut 11 miljoonaa euroa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut