Kiista liito-oravista varjostaa raidejokeria: ”Pelivarat on syöty”

Rakentaminen: Raidejokeri etenee, mutta Patterimäen kiista varjostaa koko hanketta.

Raidejokerin työmaata Oulunkylässä. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Raidejokerin arvioituun käyttöönottoon on kolme ja puoli vuotta. Mitä raidejokerihankkeelle kuuluu, tilaajan projektipäällikkö Juha Saarikoski Helsingin kaupungilta?

– Pääsääntöisesti hyvää. Työt etenevät hyvin, olemme mieluummin edellä kuin jäljessä. Rakennustöitä on tehty 44 prosenttia, hän kertoo.

25 kilometriä pitkät raiteet Espoon Keilaniemestä Itäkeskukseen ovat parhaillaan rakenteilla monessa kohtaa. Joissakin kohdissa työt etenevät aikataulua edellä, toisaalla ollaan aikataulussa ja joissakin paikoissa jäljessä.

Allianssin projektipäällikkö Ari Bergström YIT:ltä kertoo, että hanke on kokonaisuudessaan aikataulussa. Moni sellainen kohta, jonka rakentaminen piti alkaa vasta tänä vuonna, onkin saatu aloitettua jo viime vuonna esimerkiksi järjestelemällä joukkoliikennettä uudelleen aikaisemmin.

– Pystyimme myös hyödyntämään viime vuoden vähälumisen talven hyvin, jolloin saimme kirittyä aikataulua, hän sanoo.

Niin pitkälle matkalle mahtuu kuitenkin paljon ikäviä yllätyksiä, kuten putkia, joiden olemassa olosta ei tiedetty.

Kaikki pelivarat on aikalailla syöty.

– Usein ihmetellään, kun työmailla ei näytä tapahtuvan mitään. Se johtuu siitä, että sieltä on löytynyt jokin rakenne, mitä ei tiedetty siellä olevan. Silloin joudumme tekemään uusia suunnitelmia ja siksi aikaa kalusto ja resurssit suunnataan tekemään töitä muualle, Bergström selventää.

Hän sanoo, että erinäisiä negatiivisia yllätyksiä maan alta on löytynyt ”kaikkialta”. Ne kuitenkin kuuluvat työn luonteeseen, ja ne ovat huomioitu aikataulussa.

Raidejokerin kuulumisia kuitenkin varjostaa edelleen Pajamäen Patterimäen kohta ja se askarruttaa Juha Saarikoskea ja Ari Bergströmiä.

Heinäkuussa ely-keskus myönsi luvan poiketa liito-oravan suojelusta Patterimäen puistossa, mutta Pajamäki-seura ry ja Pro Luonto ry valittivat päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus päätti joulukuussa, ettei ely-keskuksen päätöstä ole syytä muuttaa.

Viime perjantaina yhdistykset jättivät valituslupahakemuksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen (HS 8.1.2021).

Tilanne vaikuttaa muun muassa puun kaatoihin, joita ei voida aloittaa, ennen kuin ely-keskuksen poikkeama on lainvoimainen. Nyt on odotettava, myöntääkö KHO valitusluvan.

– Puut täytyisi kaataa tammikuun aikana. Jos se menee maaliskuun loppuun, puhutaan ryntäämisestä, eli aikataulun kiristämisestä. Silloin kustannukset vähän nousevat, mutta silloin vielä ehtisimme tehdä työt aikataulussa, Bergström laskeskelee.

– Kaikki pelivarat on aikalailla syöty. Jo nyt olemme riskipolulla. Kaiken rakentamisen täytyisi sujua ongelmitta, eikä saisi tulla negatiivisia yllätyksiä vastaan, Juha Saarikoski sanoo.

Jos asia etenee korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyyn, ollaan Saarikosken mukaan ongelmissa kokonaisaikataulun kanssa.

– Loppuvaiheessa teemme useita kuukausia käyttöönottotestauksia. Se on vielä ratkaisematta, kuinka mahdollisesta Patterimäen myöhästymisestä huolimatta saisimme kiristettyä muun muassa käyttöönottovaiheen aikataulua esimerkiksi tekemällä sitä pala kerrallaan. Tämä aiheuttaisi lisää kustannuksia, Saarikoski toteaa.

Raidejokeri

Tällä hetkellä pysytty aikataulussa

Toteutusvaihetta on takana 31 prosenttia.

Rakennustöistä on tehty 44 prosenttia. Rakennustöiden jälkeen tehdään testauksia ja aloitetaan koeliikenne.

Kaksoisraidetta on asennettu yhteensä yli 9 kilometriä.

Ratikkatunnelia on louhittu 300 metriä.

Koko projektin kustannuksista on laskutettu 47 prosenttia.

Valmistuttuaan radan pituus on noin 25 km, josta noin 16 km sijoittuu Helsinkiin ja 9 km Espooseen.

Raideyhteys korvaa runkobussilinja 550:n, joka on Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöity bussilinja.

Lähde: www.raidejokeri.info

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut