Espoon keskuksen virastotalo katoaa katukuvasta elementti kerrallaan – "Turvallisuus otettava huomioon koko ajan"

Virastotalo 2:n purkaminen on täydessä käynnissä Espoon keskuksessa. Veli Viitala
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Virastotalo 2:n on määrä kadota Espoon keskuksesta toukokuun loppuun mennessä. Rakennusta purkavan Purkupiha Oy:n kalustopäällikkö Ismo Sivula kertoo, että rakennuksen purkaminen on hidasta.

– Virastotalon purkaminen on hitaampaa kuin tavallisen kerrostalon, koska siinä on paljon tavaraa. Seiniä on paljon. Toimistokalusteita ja muuta vastaavaakin oli paljon. Meillä on menossa vasta lämmittelyvaihe, Sivula kuvailee.

Työt alkoivat lokakuussa alueen aitaamisella. Itse purkutöihin päästiin joulukuun puolivälissä. Viimeistään purun pitää olla tehtynä kesäkuun kahden ensimmäisen viikon jälkeen.

– Virastotalon rakenne on ollut yllätys. Elementtirakennus pitää purkaa samalla tavalla kuin se on alunperin noussut. Elementti yksi kerrallaan otetaan pois.

Omat hankaluutensa purkamiseen tulee rakennuksen sijainnista.

– Pölynsidonta on jatkuvaa. Kävelijöitä ja liikennettä kulkee aivan vieressä. Turvallisuus on otettava huomioon koko ajan.

Virastotalon korkeammassa osassa on yhdeksän maanpäällistä kerrosta. Nyt on purettu matala osa puoliväliin kävelysiltaan asti.

Purkutyöt tehdään samanlaisilla koneilla kuin purettaisiin jotain muuta yhtä korkeaa rakennusta.

Tämän talven säillä työssä on voitu edetä aikataulussa. Sivula sanoo, että jos pakkasta tulee lähemmäs 20 astetta, korkealle yltävien koneiden kanssa tulee vaikeuksia. Se on koneiden kipuraja. Niitä ei silloin kannata käyttää.

Lumesta ei ainakaan vielä maanantaihin mennessä ole ollut töiden hidastajaksi.

– Jos maassa on lunta, pikkutavara hukkuu siihen, Sivula kuitenkin tietää.

Melua aiheuttavaa työtä voidaan tehdä arkisin kello 7–18. Sen jälkeen kello 20 saakka voivat jatkua melua aiheuttamattomat työt. Sellaisia ovat Sivulan mukaan esimerkiksi lajittelut.

– Työmaalta tulee esimerkiksi betonia, puuta ja metallia. Paikanpäällä lajittelemme purkutavarasta 80–90 prosenttia. Hyötykäyttöön tavarasta menee noin 90 prosenttia, Sivula selvittää.

Betonia purusta tulee noin tuhat kuorma-auton lavallista.

Virastotalo 1 purettiin muutama vuosi sitten. Toistaiseksi virastotalo 3 on säilymässä.

Kahden puretun virastotalon tilalle tulee asuintaloja yli tuhannelle asukkaalle. Uusi Espoolaistentalo on suunnitteilla torin viereen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut