Espoolaisekonomi Lotta Sirén teki täyskäännöksen ja ryhtyi maalaamaan: "On ihanaa olla yrittäjä ja taiteilija"

Näyttely: Värit ja intuitio ovat Lotta Sirénin taiteen perusta. Galleria Saimassa on nähtävillä liki 30 abstraktia maalausta.

Aika tarkkaan kaksi vuotta sitten Lotta Sirén teki elämässään ison käännöksen. Nyt hän on tilanteessa, josta moni vain haaveilee: hän on loikannut ekonomin ammatista taidemaalariksi.

Sirénin opinnot Turun kauppakorkeakoulussa olivat loppusuoralla ja samaan aikaan hän teki it-alan toimistotöitä. Yhdistelmä tuntui stressaavalta.

– Saman päivän iltana kun olin muuttanut takaisin Espooseen, aloin maalata, Lotta Sirén kertoo.

Ensin hän maalasi rentoutuakseen. Pian hän alkoi esitellä maalauksiaan omassa instagramissaan. Saman tien alkoi tulla tilauksia, ensin sukulaisilta ja ystäviltä ja sitten muiltakin. Muutaman kuukauden kuluttua hän tajusi, että maalaamalla voisi elättää itsensä.

– En ole katunut valintaani päivääkään. On ihanaa olla yrittäjä ja taiteilija, Lotta Sirén sanoo Galleria Saimassa, missä hän on ripustamassa yksityisnäyttelyään.

Instagramin lisäksi Taidesivut.net oli portti uuteen. Tuntemattomat ihmiset alkoivat ottaa yhteyttä, kun hän oli laittanut tietoja sivustolle.

Taiteilijana Lotta Sirén on täysin itseoppinut. Hän ei ollut koskaan edes harrastanut kuvataidetta, vaikka koulussa ne tunnit olivat mieluisia ja todistuksessa oli aineesta kymppi.

– Arvostan koulutusta, mutta toistaiseksi minulle ei ole tullut mieleen, että aloittaisin taideopinnot. Minusta on ihanaa, kun kukaan ei ole ollut kertomassa, että sinun pitäisi tehdä näin. Sitä paitsi internetin avulla voi opiskella mitä vaan, myös ihan ilmaiseksi, hän perustelee.

Internet on mahdollistanut muitakin asioita. Esimerkiksi nyt Lotta Sirènin maalauksia on esillä yhteisnäyttelyssä Pariisissa Galleria Sonia Montissa.

– Gallerian asiakas oli nähnyt maalauksiani nettisivustolla ja ehdottanut, että niitä pitäisi saada näyttelyyn Pariisiin. Galleriasta otettiin yhteyttä, ja lähetin sinne postitse neljä maalausta.

Galleria Saimaan hän päätyi vähän samaan tapaan. Galleristi Lea Karttunen kävi ystävänsä Päivi Mattilan kanssa läpi tämän facebook-kavereita, joista monet ovat nuoria taiteilijoita. Karttunen ihastui Sirénin ilmaisuun heti.

– Koen, että Lotan työt ovat hyvin ammattimaisia. Otin häneen yhteyttä ja sovimme näyttelystä.

Lotta Siren sanoo saavansa inspiraatiota eri suunnista. Idea saattaa syntyä muodikkaasta väriyhdistelmästä, sisustuksesta tai luonnosta.

– Usein ideat tulevat illalla, kun olen jo mennyt nukkumaan. Sitten on pakko nousta ja hakea puhelin esiin ja kirjata ideat muistiin. Sitten kun pääsen työhuoneelle, mielessä ovatkin jo ihan uudet ideat.

Ekonomin koulutuksesta on paljon hyötyä yrityksen talouden hoitamisessa ja markkinoinnissa. Taide on viime kuukausina tehnyt hyvin kauppansa.

– Monilla on aika valkoinen koti ja nyt kun ihmiset ovat etätöissä, he ovat ostaneet värikkäitä maalauksia piristykseksi.

Tällä hetkellä Lotta Sirén on taas uudessa tilanteessa, koska hän odottaa vauvaa. Siihen vihjaa myös näyttelyn nimi: Not Alone.

– Tulevien kuukausien aikana keskityn perheeseen. Raskaus on tuonut maalauksiini feminiinisiä sävyjä ja vaaleanpunaista maalia.

Taiteen käyttömahdollisuudet ovat moninaiset. Lotta Sirén on kehittelemässä ratkaisuja, joilla taide tuodaan luomaan ilmettä kotiin muutoinkin kuin taulun muodossa.

– Unelmani on, että jossain vaiheessa voisin tehdä yhteistyötä vaateteollisuuden kanssa.

Not Alone -näyttely on nähtävillä Galleria Saimassa (Neitsytpolku 9, Helsinki) 13.–31. tammikuuta. Avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 11–17 ja viikonloppuisin kello 12–17.

– Taiteen kautta olen saanut myös uusia, hyviä ystäviä. He ovat samassa tilanteessa kuin minäkin eli he ovat itse oppineita taiteilijoita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut