Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon kaupunkiradan rakentaminen voi alkaa jo tänä vuonna – Espoo, Kauniainen ja Väylävirasto allekirjoittivat sopimuksen toteuttamisesta

Espoo, Kauniainen ja Väylävirasto ovat allekirjoittaneet eilen torstaina sopimuksen Espoon kaupunkiradan toteuttamisesta. Hankkeessa toteutetaan kaksi lisäraidetta Leppävaaran ja Kauklahden välille nykyisten raiteiden viereen.

Lopputuloksena kaksi raidetta on tiheän kaupunkijunaliikenteen käytössä ja toiset kaksi raidetta kaukojunaliikenteen ja nopean lähiliikenteen käytössä.

Lisäksi parannetaan kahdeksan aseman varustelutasoa ja kehitetään liityntäpysäköintialueita. Hankkeen yhteydessä toteutetaan myös muita kohteita, kuten radan vartta kulkeva pyöräilyn laatureitti.

Nykyinen rataosuus Leppävaaran ja Kauklahden välillä on kaksiraiteinen, joten samoja raiteita käyttävät niin lähi- kuin kaukojunat. Espoon kaupunkiradan odotetaan vähentävän junaliikenteen häiriöitä ja parantavan täsmällisyyttä koko Helsinki–Turku-välillä.

Hanke toteutetaan vuosina 2020–2028. Rakentamaan on tämänhetkisen arvion mukaan tarkoitus päästä tämän vuoden loppupuolella.

Väyläviraston projektipäällikkö Tommi Rosenvall toteaa tiedotteessa hankkeen pitkän keston johtuvan siitä, että Espoon kaupunkirataa rakennetaan vilkkaasti liikennöityjen liikenneväylien tuntumaan. Rakentaminen on suunniteltava siten, että se aiheuttaa mahdollisimman vähän häiriötä juna- ja muulle liikenteelle.

Hankkeen kustannusarvio on 275 miljoonaa euroa, johon kaikki osapuolet ovat sitoutuneet hankkeen kattohintana. Espoon osuus kustannuksista on 40 prosenttia, Kauniaisten 10 ja valtion 50 prosenttia.

Lue lisää:

Sote voisi toteutuessaan torpata Espoon osallistumisen kaupunkirataan – "Sopimus antaa mahdollisuuden arvioida uudestaan"

Kauniainen sitoutumassa vain kaupunkiradan suunnittelukustannuksiin, pelkona nouseva hintalappu: "Halutaan nähdä, miltä kustannukset siinä vaiheessa näyttävät"

Espoon kaupunkirata ottaa askeleen kohti toteutumista – kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä sopimuksen radan aikataulusta ja kustannuksista

Espoon kaupunkiradan suunnitteluun 11 miljoonaa euroa EU-tukea – myös tunnin junalle rahaa, mutta Suomi-rata jäi ilman