Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omnia on paljon muutakin ammattikoulu, sanoo johtaja Sampo Suihko: "Teemme paljon syrjäytymistä ehkäisevää työtä"

Ammattikoulutus: Omnian Sampo Suihkolle haetaan seuraajaa.

Sampo Suihko on esitellyt suomalaisen ammattikoulutuksen hienouksia sadoille kansainvälisille ryhmille, kun ulkoministeriö ja opetusministeriö ovat tuoneet vieraitaan tutustumaan Omniaan.

Koulutuskuntayhtymän johtaja Suihko laskeskelee, että ennen koronaa vieraan maan lippu nostettiin vierailun kunniaksi Omnian salkoon keskimäärin joka kolmas päivä.

Suihko, 69, johtaa Omniaa elokuun loppuun. Seuraajan haku on alkanut, mutta johtajanvaihdos on tarkoitus tehdä keväällä ”saattaen”.

– Valtakunnallisesti on meneillään paljon Omniaankin suoraan vaikuttavia isoja asioita, kuten päätökset oppivelvollisuudesta, sote-uudistus, uusi normaali koronan jälkeen...

– En ole siis ehtinyt ajatella vielä poisjääntiä. Into piukeana on saanut ja saa edelleen tehdä töitä, Suihko kertoo.

Omnia syntyi 2000-luvun alussa, kun Espoossa ja Kirkkonummella annettava toisen asteen suomenkielinen ammatillinen koulutus laitettiin yhteen. Suihko oli mukana valmistelemassa neljän ammattioppilaitoksen yhdistämistä Espoon kaupungin hommissa.

On ollut hauskaa, kun on joutunut pikku hommiin.

Omnian ruoriin hän tuli ensimmäisen kerran vuonna 2004.

– Oli kiinnostavaa alkaa luoda jotain uutta, hän muistelee.

Suihkon mukaan 1990-luvulla ammattikoulut olivat yhteiskunnallisesti hieman varjossa, mutta 2000-luvulla ne ovat ottaneet yhä enemmän koppia muun muassa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista.

Omnia sai vuonna 2005 hoidettavakseen nuorten työpajatoiminnan. Myöhemmin Omniaan liitettiin Espoon aikuislukio ja työväenopisto. Joulukuussa Espoon valtuusto päätti, että aikuistenkin työpajatoiminta siirretään osana kuntakokeilua Omnian hoitoon.

– Olemme paljon muutakin kuin ammattikoulu. Teemme paljon syrjäytymistä ehkäisevää työtä, mitä pidän tärkeänä. On huomattu, että työllisyyden hoitaminen ja syrjäytymisen ehkäisy tapahtuvat parhaiten täällä Omnian sisällä.

Omnia houkuttelee yhä enemmän myös maahanmuuttajia, joiden osuus opiskelijoista on noussut jo lähes 30 prosenttiin.

– Tämä on hyvä mahdollisuus Suomeen tulleille hakea elämän eväitä, Suihko sanoo.

Omniassa panostetaan myös yritysyhteistyöhön. Omnian vetämässä Kiviruukin Cleantech Garden -hankkeessa on tarkoitus yhdistää opetusta ja yritystoimintaa uudella tavalla.

Omniasta on viime vuosien aikana tullut yhä enemmän myös keski-ikäisten opinahjo.

Aikuisia vetävät muun muassa puutarhapuoli, vaatetusala ja autot, Suihko kertoo.

– Meillä aikuisia rupeaa olemaan enemmän kuin nuoria. Akateemista työtä aiemmin tehneet huomaavat 50-vuotiaina haluavansa tehdä jotain muuta. Jotkut menettävät työnsä tai haluavat keski-ikäisenä alkaa tehdä jotain käsillään.

Suihkon mukaan yksi syy aikuisopiskelijoiden suureen määrään on se ketteryys, jolla aiempi osaaminen voidaan lukea mukaan tutkintoon.

– Tämän tekee houkuttelevaksi se, että uuteen kouluttautuminen onnistuu joustavasti niin, että kaikki, mitä aiemmin olet tehnyt voidaan lukea hyväksi tutkintoon.

Suihko on itsekin tehnyt monta uraa.

Ennen Omnian pestiään Suihko on työskennellyt muun muassa Vantaan nuorisotoimenjohtajana ja Espoo kulttuurijohtajana. Välissä hän hoiti Espoon sivistystoimenjohtajan virkaa, kunnes palasi jälleen 2017 Omnian johtoon.

– On ollut hauskaa, kun on joutunut pikku hommiin. Aina paras työ on ollut se, joka on ollut menossa, Suihko muotoilee.

– En ole ikinä sanonut ”ei kelpaa”.

Suihko on ollut perustamassa monia espoolaisia kulttuuri-instituutioita, muun muassa Tapiola Sinfoniettaa, Candominoa, April Jazzeja, Espoon teatteria, Weegeetä ja Emmaa.

Parhaimmillaan hän ollut ollut mukana seitsemässä eri laulukokoonpanossa yhtä aikaa. Edelleen hän laulaa vanhaan musiikkiin erikoistuneessa Köyhät Ritarit -yhtyeessä.

Suihkon syksyn kohokohtiin kuului esiintyminen Kari Tikan oopperassa Rakkaus on väkevä kuin kuolema.

– Se oli harvinaista herkkua, hän hehkuttaa.

Oopperaa esitettiin Aleksanterin teatterissa lokakuussa ja oopperan puvustamiseen ja lavastamiseen osallistui toistasataa Omnian opiskelijaa.

– Tällainen on hirveän tärkeää. Opiskelijat näkevät, että tällaisetkin työnkuvat (oopperassa ja teatterissa) ovat mahdollisia.

Suihko itse haaveili pienenä poikana muusikon urasta.

– Onneksi kyvyt loppuivat kesken, hän heittää.

Lisää koulutusaiheisia juttuja teemassa sivuilla 16–19.