Suurpellon kiistellystä tieyhteydestä useita oikaisuvaatimuksia, avaaminen viivästyy

Poikkeuksellinen tiekiista jatkuu Suurpellossa. Arkisto/Minna Airamaa
Minna Airamaa

Minna Airamaa

Henttaalta Suurpelton johtavan toisen tieyhteyden avaaminen viivästyy useiden asiaa koskevien oikaisuvaatimusten vuoksi.

Vanhan Lillhemtintien ja Maakirjantien kautta kulkeva yhteys päätettiin avata yksisuuntaisena väliaikaisesti viiden vuoden ajaksi. Päätös tieyhteyden avaamisesta on poikkeuksellinen, sillä se on voimassa olevan asemakaavan vastainen. Viranhaltijapäätöksenä loppuvuodesta tehtyä päätöstä edelsi lähes vuoden prosessi, jossa asiaan ottivat sekä useat asukkaat Henttaalla ja Suurpellossa että kuntapoliitikot eri luottamuselimissä.

Nyt päätöksestä on tehty viisi oikaisuvaatimusta, joita on määrä käsitellä teknisessä lautakunnassa 20. tammikuuta.

Kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanskan mukaan oikaisuvaatimusten sisältö vaihtelee sekä avaamisen puolesta että vastaan.

– On toivottu, että yhteyttä ei avata lainkaan tai se avataan kaksisuuntaisena. Lisäksi on toivottu sekä sitä, että tie avataan lyhyemmäksi aikaa että sitä, että se avataan pidemmäksi aikaa, Tanska selvittää.

Tieyhteyttä ei Tanskan mukaan voida avata ennen kuin päätös on lainvoimainen. Jos oikaisuvaatimusten tekijät tyytyvät siihen, mitä tekninen lautakunta kokouksessaan päättää, päätös tien avaamisesta tulee lainvoimaiseksi määräajan jälkeen.

Tällöin tieyhteys päästäisiin Tanskan arvion mukaan avaamaan helmi-maaliskuussa.

Oikaisuvaatimusten tekijöillä on kuitenkin mahdollisuus valittaa päätöksestä myös hallinto-oikeuteen. Tässä tapauksessa tietä ei voida avata, ennen kuin hallinto-oikeus on käsitellyt asian ja sen päätös on tullut lainvoimaiseksi.

Pahimmillaan edessä voi olla pitkä prosessi, sillä hallinto-oikeuden päätöksistä voi hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Poikkeuksellinen tiekiista sai alkunsa noin vuosi sitten, kun Henttaalta pois johtanut tieyhteys suljettiin. Tieyhteyden sulkeminen perustuu voimassa olevaan asemakaavaan, jonka valtuusto on aikanaan hyväksynyt yksimielisesti.

Ajoyhteys Henttaalta pois siirtyi tällöin kulkemaan Lillhemtintietä pitkin. Opinmäen koulukeskuksen ohi kulkeva Lilhemtintie on kuitenkin ajoittain ruuhkainen sekä koulukeskuksen saattoliikenteen että alueen rakentamisen vuoksi.

Henttaalla ryhdyttiinkin vaatimaan tien avaamista adressilla, jonka allekirjoitti yli 600 henkilöä. Suurpellossa tieyhteyden avaamista ovat puolestaan vastustaneet muun muassa Suurpelto-seura ja osa asukkaista.

Tieyhteyden avaamista ryhtyi ajamaan myös kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Henrik Vuornos, jonka valtuustoaloite hyväksyttiin viime syksynä yksimielisesti sekä kaupunginhallituksessa että teknisessä lautakunnassa.

Lue myös:

Lukijalta: Suurpellon Maakirjantie pidettävä suljettuna moottoriliikenteeltä

Lukijalta: Maakirjantie avattava uudelleen Suurpellossa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut