Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Artesaanileipureista on niin kova pula, että Fazer ryhtyi oppisopimuskouluttajaksi: espoolainen Hanna Halonen saa palkkaa koko opiskelun ajan

Oppisopimus: Alanvaihtajalla on työpaikka jo turvattuna.

Hanna Halosen työpäivä Sellon Prisman myymäläleipomossa on alkanut haastattelupäivänä kello 7, eli tavanomaista myöhempään.

– Tyypillisesti työpäivä alkaa jo kello 5 tai 6, kertoo pullavuorossa tänään oleva Halonen.

Hän on laittanut täytteet ja ripotteet pulliin ja focaccioihin, jotka paistuvat parhaillaan uunissa. Seuraava taikinasatsi ei ole ihan vielä valmis leivottavaksi.

Halonen opiskelee oppisopimuksella Fazer Leipomoiden vuonna 2018 perustamassa Artesaanileipurikoulussa.

Fazerilla on vähän yli sata myymäläleipomoa ympäri Suomea, joista yhdeksän sijaitsee Espoossa.

Leipomoja on perustettu ympäri maata niin rivakkaa vauhtia, että alalla on Fazerin mukaan työntekijäpula. Tilannetta helpottaakseen Fazer kouluttaa itse kymmeniä ”artesaanileipureita” oppisopimuksella. Lokakuussa Fazer kertoi palkkaavansa Suomessa tänä vuonna sata uutta leipuria.

– Kun olemme avanneet uusia leipomoita, hakijamäärä ei ole ollut valtava, Fazerin liiketoimintajohtaja Marika Hagelberg kertoo.

– Koulutuksessamme mennään astetta syvemmälle käsin leipomiseen kuin tavallisessa leipurin tutkinnossa, Hagelberg sanoo.

Hänen mukaansa uusille työntekijöille korostetaan lämpötilan ja kohotusajan tarkkuutta ja leivän muotoilua.

– Leipurin tulee ymmärtää, mikä merkitys kostealla sisuksella ja kovalla rapealla kuorella on makuun.

Myös sosiaaliset taidot ovat tärkeitä, koska asiakkaat ovat lähellä.

– Moni alanvaihtaja tulee koulutukseen myyntialalta. Heille on luontaisempaa jutella asiakkaiden kanssa ja kertoa tuotteista.

Myös Hanna Halonen on alanvaihtaja. Hän on työskennellyt aiemmin ruokakaupoissa, joten Sellon Prismassa sijaitseva myymäläleipomo ei ole täysin uusi työympäristö.

Fazer kertoo perustaneensa ensimmäisen myymäläleipomon Itäkeskuksen Citymarketiin jo 1980-luvulla.

Myymälöitä on avattu erityisen vauhdikkaasti viimeisen kolmen vuoden ajan ja lisää on tulossa.

– Viime vuosina on näkynyt isompaa muutosta, kun ruokakaupat ja ravintolat ovat alkaneet yhdistyä. Myymäläleipomoon liittyy samaa elämyksellisyyttä. Asiakkaat ovat alkaneet arvostaa käsityönä valmistettua leipää, johon paistetaan paksu kuori, sanoo Hagelberg.

Fazer järjestää koulutuksen yhteistyössä muun muassa Stadin ammatti- ja aikuisopiston kanssa.

Koulusta kerrotaan, että tieto Fazerin työvoimapulasta tuli yllätyksenä.

– Kun Fazer kertoi palkkaavansa sata uutta leipuria, meidän oli mietittävä, miksi kaikki opiskelijamme eivät työllisty. Ollaanko me tehty kaikki oikein ja voitaisiinko jotain tehdä paremmin, sanoo leipomoalan opettaja Pauliina Tokola.

Tokola on myös itse toiminut opettajana Fazerin koulutuksessa.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat aloittavat työt ruokakauppojen leipomoissa käytännössä jo toisena opiskelupäivänä. Opiskelijat saavat palkkaa koko kaksi vuotta kestävältä oppisopimusajalta. Palkka määräytyy työehtosopimuksen mukaan.

– Perheelliselle tämä on todella hyvä asia. Normaali kokoaikainen opiskelu ei olisi ollut taloudellisesti mahdollista, sanoo Leppävaarassa asuva Hanna Halonen.

Hänellä ei myöskään ole huolta työllistymisestä valmistumisen jälkeen, sillä työt myymäläleipomossa jatkuvat sen jälkeen.

Halonen kokee olevansa oikealla alalla.

– Tässä saa tehdä töitä porukalla ja olla lähellä asiakkaita. Parasta on päivien vaihtelevuus. Vehnäjauhoista lähdetään liikkeelle ja niistä syntyy vaikka minkälaista leipää ja pullaa.