Kun partioon jonotti Espoossa yli sata lasta, kolme aikuista tarttui toimeen: Westendin Metsänkävijät aloittaa omatoimipartiona

Harrastus: Westendin Metsänkävijöiden toiminta alkaa omatoimipartiona.

Pitkälti toista sataa lasta jonottaa partioon Espoossa. Tämä noin puolitoista vuotta sitten tehty havainto sai Antti Knuutin, Maaria Koskisen ja Markus Kultasen perustamaan Espooseen uuden sekalippukunnan, Westendin Metsänkävijät ry:n.

Knuuti kertoo perustajakolmikon selvittäneen yhdessä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten kanssa Espoossa toimivien partiolippukuntien tilannetta ja sitä olisiko uudelle toimijalle tilaa. Entuudestaan Espoossa toimii nelisenkymmentä partiolippukuntaa.

– Westendissä ja Niittykummussa ei ole ollut partiotoimintaa. Tämä on ollut tyhjä alue, jossa on kuitenkin nuorisoa, Knuuti sanoo.

Entuudestaan Haukilahdessa toimii yhteislippukunta Leppäpirkot, joka on perustettu vuonna 1959.

Muutamat Westendin Metsänkävijöiden ryhmät ovat jo täynnä ja ryhmätoiminnan piti alkaa viikolla 3. Koronarajoitusten jatkumisen vuoksi toiminta joudutaan kuitenkin aloittamaan soveltaen perheille suunnattuna omatoimipartiona.

Omatoimipartio tarjoaa perheille vinkkejä konkreettiseen yhdessä tekemiseen. Keväällä perheitä tullaan esimerkiksi motivoimaan linnunpönttöjen rakentamiseen joko ohjeilla tai valmiilla materiaalipaketeilla pientä maksua vastaan.

Lisäksi omatoimipartio tarjoaa uudenlaisia harjoitteita hyvinvointiin yhteistyössä psykologipalvelut Solmianin kanssa, Knuuti kertoo.

Näen tänä poikkeusaikana partiolle enemmän kuin kovan kysynnän.

Sisällön laatimiseen osallistuu monialainen työryhmä.

– Ensimmäisenä “äänessä” on psykologi, joka on jo kirjoittanut blokin partioharrastuksen hyödyistä eri kasvuikäisille ja laatinut omatoimipartiolle sisällöksi valmennuksia.

Etänä toteutettava perhepartiotoiminta alkaa helmikuussa.

– Ryhmien viikkotoiminnan aloitamme, kun maailma näyttää paremmalta, viimeistään syksyllä, Knuuti sanoo.

Perustajat ovat pitkän linjan partiolaisia ja muuttaneet pääkaupunkiseudulle muualta Suomesta.

– Partiossa on saanut elinikäisiä kavereita ja käsittämättömän hienoja kokemuksia niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Sitä haluaa nyt vanhemmalla iällä mahdollistaa tämän lapsille, sanoo Turusta Espooseen muuttanut Knuuti.

Ryhmiä on kaikenikäisille, mutta toiminnan fokus on aluksi 7–9 -vuotiaissa.

– Sieltä sudenpennuista tätä lähdetään kasvattamaan. Muutaman vuoden päästä he alkavat vetää näitä ryhmiä aikuisten tuella. Se on partion hienous, mitä ei muissa harrastuksissa ole, Knuuti sanoo.

Suunnitteilla on myös uudenlaista toimintaa, esimerkiksi koulupartiota, jota on tarkoitus pilotoida paikallisessa koulussa 3- ja 4-luokkalaisille koulun jälkeen sitten, kun koronatilanne sen sallii.

Myös perhepartioryhmät aloittavat toimintansa sitten, kun se on turvallisesti mahdollista.

– Näen tänä poikkeusaikana partiolle enemmän kuin kovan kysynnän. Mukaan jo ilmoittautuneilla ei ole ollut partiotaustaa, Knuuti iloitsee.

– Tavoitteena on ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja löytää partiolle uusia kohderyhmiä. Haluamme olla monipuolisesti tukemassa lapsiperheitä ja lapsen kasvua. Näemme, että partio on harrastuksena niin hyvä.

Osa Espoossakin toimivista lippukunnista on tarkoitettu vain tytöille tai pojille ja osa toimii vain maalla tai vain merellä.

Uuden lippukunnan haluttiin tarjoavan monipuolista toimintaa kaikille niin maalla kuin merelläkin.

Knuuti luonnehtii partiota matalan kynnyksen harrastukseksi, joka ei kilpaile minkään muun harrastuksen kanssa.

– Partio on mielestäni foorumi, missä voi tehdä mitä vaan.

Harrastaminen Westendin Metsänkävijöissä on ilmaista. Partiolaisten tulee kuitenkin liittyä Suomen partiolaisiin, koska jäsenmaksun maksamalla myös vakuutukset tulevat voimaan.

Partiolippukunnan kolo sijaitsee Haukilahden monitoimitalossa.

– Uskon, että tästä tulee kahden vuoden sisällä vahva partiolippukunta.

Knuuti kertoo, että vuosi sitten keväällä partiot toimivat yleisesti etänä, mutta viime syksyn toimintaan koronatilanne ei juuri vaikuttanut. Vanhat lapsille suunnatut partiolippukunnat pystyvät nyt alkuvuodestakin jatkamaan toimintaansa ulkona – rajoitukset huomioiden.

19.1. 2021 kello 14.30 juttuun lisätty tieto Haukilahdessa toimivasta yhteislippukunta Leppäpirkoista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut