Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä mene nyt jäälle! Kolme ihmistä putosi viikonloppuna jäihin Helsingissä, jossa meri on hädin tuskin jäätynyt

Vaikka viime viikolla oli kovia pakkasia, jäät ovat edelleen petollisen heikkoja eikä niille pidä lähteä liikkumaan, varoittavat pelastajat.

Lauantaina Helsingissä putosi jäihin kolme ulkoilijaa kahdessa eri paikassa. Koska molemmat tapahtuivat 15 minuutin sisällä, oli riski, että pelastajat eivät olisi ehtineet auttamaan kaikkia veden varaan joutuneita.

– MERIVARTIOSTO VAROITTAA älä mene jäälle! Olemme huolissamme ihmisten jäällä liikkumisesta. Nyt on ollut jo neljä jäihinputoamistehtävää ja mikä pahinta, kaksi niistä samaan aikaan. @rajaheko (Vartiolentolaivue) on useimmiten ainoa nopea apu, eikä sekään ehdi moneen paikkaan yhtä aikaa, Merivartiosto tiedotti sunnuntaina Twitterissä.

Merivartioston mukaan meren jäihin on pudonnut tämän vuoden puolella kaikkiaan neljä ihmistä.

Vartiolentolaivue kertoo lähteneensä lauantaina matkaan jäihin putoamisten vuoksi, mutta kääntyneensä matkalta takaisin, kun ulkoilijat saatiin jäistä ilman ilma-apua.

Myös kaikki Uudenmaan pelastuslaitokset ovat varoittaneet sosiaalisessa mediassa heikoista jäistä.

Ne ovat jakaneet ahkerasti Vartiolentolaivueen eilen twiittaamaa havainnollista videota siitä, miten petollisia jäät nyt ovat.

Videon voi katsoa sen tästä.

Lumikerroksen vuoksi jää ei ole päässyt vahvistumaan, vaikka pakkasta onkin ollut riittävästi.

Suomenlahdella on Ilmatieteen laitoksen merijäätietojen mukaan vain paikoin edes yli viiden senttimetrin jääkerros. Helsingin edustalla on kartan mukaan enimmäkseen uutta jäätä eli alle viiden sentin kerros.

Merivartiosto muistuttaa, että meri Helsingin edustalla on edelleen merenkulkijoiden käytössä ja laivaväyliä pidetään avoimena. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan tänään maanantaina esimerkiksi tutkimusalus Aranda avaa väylän.

Vesistöjen jäät ovat nyt koko Etelä-Suomessa 10–30 senttimetriä normaalia ohuemmat, Ympäristökeskus tiedotti viime viikolla.

Syken mukaan Etelä-Suomen järvien jäät ovat olleet niin heikkoja, että niitä ei ole vielä juurikaan päästy turvallisesti mittaamaan. Ympäristökeskuksen Järviwiki-palvelussa onkin Uudeltamaalta hyvin vähän jäähavaintoja.