USU: Kuntien maksamat sakot pitkäaikaistyöttömistä nousivat ennätyssuuriksi

Kunnat maksoivat viime vuonna enemmän sakkoja pitkäaikaistyöttömyydestä kuin koskaan aiemmin, kertoo Uutissuomalainen. Kuntien osuus työmarkkinatuen rahoituksesta, eli niin sanotut sakkomaksut, kohosivat 485 miljoonaan euroon. Edellinen ennätys oli vuodelta 2017 ja se oli 432 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 sakkokertymä oli 100 miljoonaa euroa pienempi kuin viime vuonna.

Syynä historiallisen suureen summaan on koronapandemia, joka on vaikeuttanut pitkäaikaistyöttömien työllistämistä ja tukitoimia. Kunnat joutuvat maksamaan osan työttömien työmarkkinatuen rahoituksesta, mikäli työttömyysjaksot venyvät yli 300 päivään.

Uutisuomalaisen tekemän vertailun mukaan maakunnissa on suuria eroja sakkomaksujen määrissä. Pienimmät sakkomaksut asukasta kohden laskettuna ovat Pohjanmaalla ja suurimmat Päijät-Hämeessä. Myös Pohjois-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Keski-Suomessa asukaslukuun suhteutetut sakkosummat ovat suuria.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut