Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi valvontamaksu lähijunissa koskee vain tiettyjä linjoja – "Junasta pois ohjaamisessa käytetään aina tilannekohtaista harkintaa"

VR:n lähijunissa Helsingistä Lahden ja Tampereen suuntaan, Riihimäen ja Lahden välillä sekä Pirkanmaalla otetaan helmikuun alusta lukien käyttöön valvontamaksu, joka voidaan määrätä ilman voimassa olevaa junalippua matkustavalle.

Valvontamaksun suuruus on 80 euroa ja liputta matkustava voi saada sellaisen lähiliikennekonduktööriltä D-, G-, M-, R-, T- ja Z-lähijunissa, kerrotaan VR:n tiedotteessa. Valvontamaksun saanut henkilö voi jatkaa junamatkaansa ostamalla matkalipun. Muussa tapauksessa hänet voidaan ohjata pois junasta. Lipun ostaminen ei kuitenkaan peruuta valvontamaksua.

HSL-alueen lähijunissa lippujen tarkastustoiminnasta vastaa edelleen HSL.

– Henkilökuntamme huomioi kuitenkin aina kokonaistilanteen, eli esimerkiksi asiakkaan iän, kunnon ja muut olosuhteet. Konduktöörimme ovat asiakaspalvelun ammattilaisia ja junasta pois ohjaamisessa käytetään aina tilannekohtaista harkintaa, sanoo lähiliikennejohtaja Anu Punola tiedotteessa.

– Haluamme huolehtia, että liputta matkustaminen edelleen vähenee ja myös asiakkaamme ovat toivoneet meiltä tarkempaa matkustusoikeuden valvontaa, Punola jatkaa.

– Asiakkaan suuntaanhan mikään ei muutu, sillä voimassa oleva matkalippu ja mahdollisiin alennuksiin oikeuttavat todistukset tulee olla aina mukana junalla matkustettaessa. Mikäli matkustajalla ei ole mukana voimassa olevaa lippua, voidaan hänelle silloin jatkossa määrätä valvontamaksu.

Lähijunien siisteyttä halutaan parantaa, uusi malli kokeiluun – "Yksi merkittävimpiä matkustusmukavuuteen vaikuttavia asioita"

Valvontamaksun määrääminen perustuu VR:n matkustusehtoihin: matkustamalla junassa henkilö sitoutuu noudattamaan voimassa olevia matkustusehtoja, joihin kuuluu asianmukaisen matkalipun ostaminen. Tähänkin saakka lähiliikennekonduktöörit ovat tarkastaneet matkustusoikeuden katsomalla matkaliput. Liputonta matkustajaa on neuvottu lipun ostamisessa ja tarvittaessa ohjattu pois junasta.

Matkalipun lähijunaan voi ostaa esimerkiksi puhelimeen ladattavasta VR Matkalla -mobiilisovelluksesta. Muita lähijunien lipunmyyntikanavia ovat VR:n lippuautomaatit, verkkokauppa vr.fi, asemien lipunmyyntipisteet ja kaikki Suomen R-kioskit.

VR vähentää junavuoroja – Osuu eniten Helsinki–Tampere-välille

Pääradalle lisäraiteet vai uusi oikorata Helsinki-Vantaan kautta? – Hankkeiden ilmastovaikutuksista tehtiin selvitys