Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääasiantuntija meren jäästä: "Minä en sinne menisi" – Myös Merivartiostolta tiukka viesti

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainion mielestä nyt on parempi pysyä maankamaralla kuin lähteä merenjäälle.

– Minä en sinne menisi. Jotkin sisimmät merenlahdet saattavat olla jo käveltäviä, mutta vaikka rannassa jää olisi kantavaa, niin muutaman kymmenen metrin päässä ulommalla rannasta se saattaa pettää, Vainio sanoo.

Kaunis talvi-ilma houkutteli viime viikonloppuna paljon ulkoilijoita myös jäille, ja esimerkiksi Helsingissä pelastettiin useita jäihin pudonneita.

– Hyvää tuuria oli, että jäihin ei uponnut viikonloppuna enempää, Vainio jatkaa.

Alkuviikosta pääkaupunkiseudulla on ollut pakkaspäiviä, mutta se ei ole välttämättä vahvistanut jäitä, sillä jään päällä on paksu lumikerros eristeenä. Jää paksuuntuu jäätymällä lisää alapinnastaan, ja pakkasen täytyy lävistää lumieristekerros ja aiemmin syntynyt jää, jotta lisää uutta jäätä pääsisi syntymään.

– Nyt lunta tulee vielä lisää eristeeksi. Ja viikonlopuksi on luvattu lauhempaa säätä, ja jäät heikkenevät.

Lumimassat myös painavat jäätä ja syntyy halkeamia, joista vettä nousee jään pinnalle. Vedestä ja lumesta syntyy sohjoa, joka jäätyessään muuttuu niin sanotuksi kohvajääksi, joka on hauraampaa kuin kirkas teräsjää.

– Ei ole varmaa tapaa sanoa, missä jää kantaa ja missä ei. Jään paksuus ei takaa turvallisuutta, sillä jää voi olla heikompaa kohvajäätä tai haurasta ja puikkoista kevätjäätä. Varsinkin keväällä tumma jää on aina arveluttavaa, mutta myös kirkkaan valkoisella alueella voi vaara yllättää, sanotaan Ilmatieteen laitoksen nettisivulla jäällä liikkumisesta.

Myös Suomenlahden Merivartiosto varoittaa heikoista jäistä.

– Jäät #Suomenlahti -alueella ovat vaarallisen heikkoja. Jäihin pudotessa #hypotermia uhkaa välittömästi. Jäistä nouseminen on hankalaa ja avunsaanti voi kestää. Pysyttehän poissa jäältä, sanotaan Merivartioston twiitissä.

Erittäin surkea ja pöpperöinen ajokeli tulee – "ohituksia tulee välttää" – lue vinkit autoiluun pääkallokelillä

Lumipyry iskee taas pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen ruuhka-aikoina – Katso tästä, mitkä K- ja A-junat kulkevat