Espoon uusi perusturvajohtaja Sanna Svahn hyppäsi suoraan koronan torjunnan etulinjaan: "Rokote on meidän mahdollisuutemme"

Henkilö: Sanna Svahn on Espoon uusi perusturvajohtaja.

Sanna Svahn kokee, että hänen tärkein tehtävänsä Espoon uutena perusturvajohtajana on luoda 4 000 hengen joukolleen onnistumisen edellytykset. Päivi Tuovinen
Katja Riihola

Katja Riihola

Dippaus jäähileisiin, kuvailee Sanna Svahn.

Svahn joutuu Espoon uutena perusturvajohtajana hyppäämään vauhdissa koronan torjunnan etulinjaan, muttei kuvaile nyt viran vastaanottamista näinä haastavina aikoina.

Jäähileet tulevat iholle Svahnin tänä talvena aloittamassa avantouintiharrastuksessa.

– Siitä tulee hyvä mieli, hän kertoo.

Svahn on innoissaan myös valinnastaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialasta vastaavan perusturvajohtajan tehtävään. Aiemmin hän toimi Espoon terveyspalvelujen johtajana, sitä ennen johtotehtävissä Attendolla.

– Tämä on valtakunnallinen näköalapaikka. Hienoa, kun saa tällaisen tehtävän vastuulleen. Haastavaa, mutta mielenkiintoista.

Rokote on meidän mahdollisuus.

Svahn kertoo, että ensin hän keskittyy hahmottamaan koronatilannekuvaa koko organisaation käyttöön ja organisoimaan espoolaisten rokottamisen koronaa vastaan.

Suomen koronatartunnoista 10,5 prosenttia on todettu Espoossa.

– Korona vie nyt sen ajan mitä se vaatii. Muuta tekemistä täytyy säätää sen mukaan, mihin me riitämme. Jos korona rauhoittuu, voimme laittaa vauhtia muihin asioihin. Jos korona vauhdittuu, täytyy panostaa siihen.

Svahn on lääketieteen tohtori ja muistuttaa, että koronaviruksia on ollut olemassa aina. Hän uskoo, että rokote tepsii ja rajoitustoimista päästään aikanaan eroon jatkamaan tavallista elämää.

– Rokote on meidän mahdollisuutemme. Suosittelen sitä kaikille. Toki Suomeen on nyt saatu vasta vähän rokotteita. Toivottavasti kesään mennessä meillä olisi jo hyvä rokotekattavuus.

Toinen iso asia Svahnin tehtävälistalla on sote. Espoolla on vetovastuu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelusta ja Svahn vetää suunnitteilla olevan hyvinvointialueen ohjausryhmää.

– Valmistelemme, että vuoden 2023 alusta olisimme kymmenen Länsi-Uudenmaan kunnan kanssa yksi organisaatio.

Svahnin mukaan sote-valmistelussa pedataan niitä uudistuksia, mitkä pitäisi tehdä joka tapauksessa.

– Suomalaiset ovat tottuneet käyttämään digitaalisia palveluja. Myös julkisen puolen pitää osata hyödyntää näitä teknologioita, hän antaa esimerkin.

Tarkoitus on myös panostaa aiempaa enemmän sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoinnin lisäämiseen.

– Miten saada ikäihmiset asumaan aiempaa pidempään ja terveempinä kodeissaan ja kaikki huolehtimaan hampaistaan. Miten kykenisimme olemaan perheiden ja koululaisten tukena aiempaa varhaisemmassa vaiheessa sekä auttamaan heikompiosaisia ja syrjäytymisvaarassa olevia eteenpäin, hän pohtii.

Uudenlaisilla tekemisen tavoilla haetaan myös säästöjä, sillä taloustilanne on haastava ja väestö ikääntyy.

– Haasteet tuovat mahdollisuuksia kehittää vahvuuksia ja päästä eroon vanhoista toimintamalleista.

– Asiat täytyy tehdä eri tavalla.

Svahn sanoo tärkeimmän tehtävänsä olevankin onnistumisen edellytysten luominen. Hänen alaisinaan työskentelee noin 4 000 ammattilaista.

– Monia asioita voitaisiin hoitaa ilman henkilöresurssia, esimerkiksi selkäkipuisen hoitoonohjaus tai virtsatieinfektion hoito. Simppelit asiat voidaan laittaa digiin, jolloin osaavan henkilöstön resurssit saadaan parhaiten hyödynnettyä.

Svahnin perheeseen kuuluu mies ja kolme lasta. Korona on muokannut heidänkin arkeaan. On jouduttu esimerkiksi pohtimaan voidaanko isovanhempia pyytää apuun. Sairastumisilta on kuitenkin vältytty.

Uusi peruspalvelujohtaja toivoo jokaisen ottavan myös itse vastuuta omasta jaksamisestaan: huolehtivan siitä, että nukkuu riittävästi, syö hyvin ja liikkuu.

– Itselleni perhe tuo balanssia. Olemme tehneet erilaisia asioita perheenä urheilukentillä ja metsäretkillä. Käynnit esimerkiksi teatteri Hevosenkengässä ovat jääneet. Isoja mullistuksia ei ole ollut.

Svahn pyrkii perusturvajohtajanakin lopettamaan työpäivän neljän aikaan.

– On virheellistä pitää töitä kellon ympäri tekeviä guruina. Me olemme ihmisiä ja tarvitsemme lepoa ja aivot muutakin virikettä kuin työtä.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut