Espoon yli 350 000 euron lumensulatuskone pääsi töihin: Siirrettävä härveli ahmii tunnissa jopa 12 kuorma-auton lavallista lunta

Syöppö: Siirrettävä sulatuskone syö tunnissa jopa 12 kuorma-auton lavallista lunta. Kone vähentää lumenajoa Vanttilan vastaanottopaikalle.

Espooseen vuoden 2016 lopulla hankittu lumensulatuskone oli ensimmäistä kertaa käytössä kaksi vuotta sitten. Arkisto/Klaus Nurmi
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Espoossa on tämän viikon keskiviikkona herätetty töihin lumensulatuskone. Edellisen kerran se sulatti lunta kaksi vuotta sitten. Viime talvena lunta oli niin vähän, ettei koneelle ollut käyttöä.

– Kone otettiin keskiviikkona käyttöön Lintuvaaran tukikohdassamme, jossa se oli valmiina. Sulatuskone ostettiin kaupungille vuonna 2016, mutta läheskään joka vuosi sille ei ole ollut käyttöä, kaupunkitekniikan keskuksen infrapalvelupäällikkö Toni Korjus selvittää.

Sulatuskone on siirrettävä. Jos ja kun sen käytölle on tänä talvena vielä tarvetta, sitä siirrellään tarpeen mukaan eri paikkoihin.

– Jossain vaiheessa se voi olla Leppävaarassa, Vermossa, Matinkylässä, Espoon keskuksessa, Korjus luettelee.

Lumensulatuskoneen hankkimisella on Korjuksen mukaan varauduttu siihen, ettei Espoossa ole riittävästi vastaanottopaikkoja lumelle.

Turvesuolla oli ennen iso, yhdeksän hehtaarin kokoinen vastaanottopaikka, johon mahtui 50 000 kuorma-auton lavallista lunta. Alue jäi kuitenkin rakentamisen alle.

– Nyt meillä on ainoastaan yksi paljon pienempi väliaikainen lumenvastaanottopaikka Vanttilassa. Sinne mahtuu vain 10 000 kuormaa. Vaikka lumenajo on vasta alkanut, siellä on jo reilut 2 000 kuormaa lunta. Lumenajo tulee tästä vielä kiihtymään.

Kun lunta on tullut runsaasti, on jouduttu keskittymään auraukseen.

– Kun pystymme viemään sulatuskoneen lumen luokse, tulee vähemmän kuorma-autojen ajoa. Se on liikenteellisestikin iso asia. Sulatuskonetta varten tarvitaan vain kone, joka lastaa lumen sulatukseen, Korjus perustelee koneen etuja.

Sulatuskone sulattaa lunta tunnissa 10–12 kuorma-auton lavallista. Koneessa käytetään uusiutuvaa polttoainetta. Sitä kuluu tunnissa noin 250 litraa.

Espooseen hankittu kone maksoi 358 000 euroa.

– On taloudellisesti järkevää sulattaa lunta koneella. Kaupunki sai Turvesuon lumenvastaanottopaikan alueesta yli kuusi miljoonaa euroa. Sillä summalla sulattaa lunta pitkään.

Sulatuskone on Espoossa viidettä talvea. Kahtena ensimmäisenä talvena sitä ei käytetty lainkaan.

Toissatalvena sulatuskonetta käytettiin parin viikon verran. Korjus sanoo, että koneen käyttöaika riippuu täysin talvesta. Jos lunta on vähän, ei sitä kannata käyttää.

Korjuksen tietojen mukaan missään muualla Suomessa ei ole siirrettävää lumensulatuskonetta. Sen sijaan esimerkiksi Helsingissä on sulatuskone, mutta se ei ole siirrettävä.

Helsingissä lunta ajetaan yhä mereen. Korjus sanoo, ettei Espoossa ole edes ajateltu muuta kuin maaläjitystä.

Lue myös:

Lumensulatuskoneen päästöt hirvittävät Espoossa – Masiina hörppii jopa 8 000 litraa polttoöljyä vuorokaudessa

Kyytiä Espoon lumikasoille

Lumensulatuskone

Espoo osti 358 000 euroa maksaneen kanadalaisen koneen vuoden 2016 lopulla. Käytössä vasta toista talvea.

Siirrettävä, voidaan liikuttaa traktorilla tai kuorma-autolla.

Paino noin 10 000 kiloa.

Siinä käytetään nykyään uusiutuvaa polttoainetta.

Laitteen polttimo palaa 1 800 asteen lämpötilassa.

Sulattaa tunnissa 10–12 kuorma-auton lavallista lunta.

Sulamisvesi menee viemäriin.

Tiettävästi muualla Suomessa ei ole käytössä vastaavaa siirrettävää konetta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut