Kuvataiteilija Kim Somervuoren vuotta turvaa Espoon apuraha – "Tuet mahdollistavat työskentelyn jatkuvuuden"

Kim Somervuorella on työhuone Kilossa. Taiteilijan työ on useimmiten yksin puurtamista. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Kuvataiteilija Kim Somervuoren työhuoneella Kilossa on laatikoittain erilaisia maaleja ja hyllymetreittäin kuvataiteeseen liittyviä kirjoja, mutta yllättävän vähän keskeneräisiä teoksia. Vähän aiemmin työhuoneelta on lähtenyt parikymmentä teosta hänen Tampereella järjestettävään yksityisnäyttelyynsä. Se on nähtävillä Galleria Himmelblaussa 28. helmikuuta asti.

Ison pahvilaatikon päälle on kirjoitettu isoilla sinisillä tikkukirjaimilla Somervuori. Siinä on teos, joka nähdään kohta Keravan taidemuseossa Kimmo Kaivannon Sininen planeetta -näyttelyn yhteydessä 3. helmikuuta alkaen.

Taiteilijan toimeentulo kertyy yleensä monesta eri lähteestä. Kuluvana vuonna Kim Somervuoren turvana on Espoon kaupungin työskentelyapuraha.

– Yritän aina hakea kaikki apurahat, mitkä huomaan tulleen hakuun, koska tuet mahdollistavat työskentelyn jatkuvuuden.

Varsinkin nyt, kun korona varjostaa monin tavoin kulttuurialaakin, pohjarahoituksen saaminen on tärkeä juttu. Normaalioloissa Somervuori opettaa Vapaassa taidekoulussa.

Kim Somervuori tekee pääasiassa maalauksia, mutta varsinkin yksityisnäyttelyissä niiden rinnalla nähdään veistoksia ja installaatioita.

 Yksityisnäyttelyn pitää sisältää irtiottoja ja hurjastelua.

Somervuori käsittelee teoksissaan tässä ajassa kiinni olevia ilmiöitä, jotka viittaavat muun muassa musiikkiin ja muuhun populaarikulttuuriin ja graffiteihin.

– Teoksissani on paljon viittauksia, sekoitan tarinoita, taiteilija sanoo.

– Haluan, että teoksissani on tilaa myös katsojan omalle tulkinnalle.

Somervuori sanoo lähestyvänsä aiheitaan enemmän muodon ja värin kuin aiheen kautta. Täysin abstrakteja hänen maalauksensa eivät kuitenkaan ole.

Pyöreä muoto on viime vuosina ollut Somervuorelle tärkeä.

– Lisäksi yritän pelleillä vapautuneesti värien kanssa.

Värit tulivat viitisen vuotta sitten öljypastellien myötä kokonaisvaltaisemmin mukaan Kim Somervuoren tekemiseen. Sitä ennen hän käytti paljon löytömateriaaleja.

– Koin, että esimerkiksi ruosteinen pinta on hyvin vivahteikas.

Viime vuosina Kim Somervuori on siirtynyt takaisin kankaalle ja samalla piirtäminen ja värit ovat tulleet vahvasti mukaan tekemiseen.

– Aloitan aina piirtämällä, koska siten pääsen pois tyhjän kankaan kammosta.

– Opiskeluaikana minulla oli tapana tehdä viivoja ja ruudukoita. Se oli alkuverryttelyä, jonka jälkeen voin siirtyä maalaamiseen.

Tänä vuonna Kim Somervuoren teoksia nähdään myös Espoon taiteilijakillan yhteisnäyttelyssä Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa ja Nastolan kesä -näyttelyssä.

– Yksityisnäyttelyitä voi olla enintään kaksi vuodessa.

– Yksityisnäyttelyn pitää sisältää irtiottoja ja hurjastelua. Teen jokaiseen yksityisnäyttelyyn aina uudet teokset, vaikka näyttelyt olisivat eri kaupungeissa. Yksityisnäyttelyyn valmistautuminen vie aina kuukausia tai lähes koko vuoden.

Vaikeinta taiteilijan työssä on Somervuoren mielestä aikatauluttaminen. Taiteilija elää ikään kuin kahdessa ajassa: Hän tekee työtään tässä ja nyt ja suunnittelee samalla tulevia näyttelyitä 2–3 vuoden päähän.

– Olen dead line -ihminen. Tykkään siitä, että asioita on tulossa ja niillä on aikataulu.

Kuka?

Monipuolinen taiteilija

Kim Somervuori (s. 1975) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Hän on opiskellut myös Tukholmassa Vårdingeby folkhögskolanissa vuosina 2005–2006.

Somervuori on Espoon kuvataiteilijoiden ja Espoon taiteilijakillan jäsen.

Lisäksi hän kuuluu Ilomiehet-nimiseen taiteilijaryhmään, joka on niittänyt mainetta etenkin Ruotsissa.

Somervuori työskentelee Keran taiteilijatiloissa

Kutojantiellä. Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö on toteuttanut sinne yhteistyössä Espoon kaupungin kulttuuritoimen kanssa 25 työhuonetta entiseen toimistotaloon.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut