Urheiluhallien maanvuokriin suunnitteilla isoja korotuksia Espoossa – "Valitettavaa, jos vanhemmat joutuvat maksumiehiksi"

Esitys: Jalkapallohallin vuokraan yksi nolla lisää. Korotus tulossa porrastetusti.

Kuva Laaksolahden harjoitushallista, jossa Espoon Kiekkoseura järjesti kiekkokoulua neljä vuotta sitten. Arkisto/Sirpa Repo
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto (eky) jätti viime kokouksessaan pöydälle kolmen urheiluhallin maanvuokrasopimuksen uusimisen. Kaikkien vuokraa oli esitetty nostettavaksi porrastetusti.

– Kyse on rahasta, myöntää ekyn puheenjohtaja Markku Markkula (kok.).

Hän sanoo, että tilanne on hankala.

– Onko kohtuullista, että hintoja nostetaan, kun vuokrat peritään lasten ja nuorten vanhemmilta. Kaupungin pitää nyt kuitenkin yrittää säästää kaikessa ja saada myös lisää tuloja, Markkula selvittää.

– Toisaalta urheilu- ja liikuntatiloja on rakennettu kumppanuusperiaatteella, jolloin kaupungin ei ole tarvinnut itse rakentaa niitä, Markkula jatkaa.

Ekyssä vuokrasopimukselleen hakivat jatkoa Espoon Jääurheilun Tuki ry (EJUT) Laaksolahden harjoitushallilleen, Espoon Jalkapalloilun Tuki Oy Myntinsyrjän jalkapallohallilleen ja sen viereiselle nurmikentälle sekä Laaksolahden Tenniskeskus Oy Laaksolahden tenniskeskukselle.

– Minun mielestäni on valitettavaa, jos lasten ja nuorten vanhemmat joutuvat tässä maksumiehiksi, kun yritämme turvata Laaksolahden jääurheilun harjoitusolosuhteita. Minusta maanvuokran tulisi olla nimellinen, EJUT:n toiminnanjohtaja Jari Nyberg toteaa.

Laaksolahden Tenniskeskuksen maanvuokra on nyt hieman alle 3 000 euroa. Ekyssä olleen esityksen mukaan se olisi viidennestä ja sitä seuraavista vuosista 12 200 euroa vuodessa.

– Me olemme voittoa tavoittelematon osakeyhtiö eikä tennishalli saa kaupungilta tukea. Jos vuokra nousee esitetyllä tavalla, se tuntuu todella ikävältä. Meidän on pakko nostaa hintoja harrastajilta, osakeyhtiön toimitusjohtaja Mika Malmi sanoo.

Hän korostaa, että heidän ainoa tavoitteensa on tarjota eri-ikäisille espoolaisille mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa.

– Meillä on halu kehittää hallia ja pitää se hyvässä kunnossa. Esimerkiksi nyt hallin katto vaatii kunnostusta ja sähkönkin hinta nousee, Malmi esittelee rahanreikiä.

Hän kertoo, että halliyhtiö ja seura ovat alustavasti pohtineet hallin laajentamista. Mitään päätöksiä asiasta ei ole tehty.

– Espoossa on kova kysyntä vapaista tennistunneista. Padelin suosio on kasvanut kovasti ja Laaksolahteen tarvittaisiin kuntosalikin. Laajennus olisi iso projekti ja maksaisi miljoonia, Malmi pohdiskelee.

Espoon Jalkapalloilun Tuki Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Kojo kertoo ymmärtävänsä, että kaupungin pitää saada maastaan tuloja. Hän kuitenkin sanoo, ettei vuokra voi olla markkinahintainenkaan.

– Me teemme yhteistyötä kaupungin kanssa. Jos pystymme tuottamaan palveluja järkevällä hinnalla, kaikki voittavat, myös kaupunki. Tavoitteemme on, että kaikki pääsisivät harrastamaan jalkapalloa juuri järkevällä hinnalla, Kojo sanoo.

Hän muistuttaa, että noin 90 prosenttia hallin käyttäjistä on junioreita.

Kojon mukaan maanvuokran osuus heidän kuluistaan on vain noin viiden prosentin luokkaa.

– Jos ja kun korotus tulee porrastetusti eikä kerralla, on se hyvä asia.

Ekyssä olleen ehdotuksen mukaan hallin ja nurmikentän alueen perusvuokra on ensimmäisenä vuonna yhteensä 1 620 euroa. Kahdeksannesta vuodesta eteenpäin se olisi 16 200 euroa vuodessa.

Ekyn puheenjohtaja Markkula myöntää, että vuokran korotusprosentti olisi iso.

Espoon Jalkapalloilun Tuki on kuuden espoolaisen jalkapalloseuran omistama yhtiö. Seurat ovat FC Espoo, FC Kasiysi, Espoon Palloseura, Espoon Tikka, Etelä-Espoon Pallo ja Haukilahden Pallo.

Espoon Jääurheilun Tuen jäsenseuroja ovat Blues Juniorit – Blues Juniors, Espoon Jäätaiturit, Espoon Kiekkoseura, Espoon Palloseuran Jääkiekko ja Espoon Taitoluisteluklubi.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut