Margareta Kull-Poutasen ura alkoi Kirkkonummella pienessä puutalossa – 42 vuodessa kirjastopalvelut kokivat valtavan muutoksen

Elämäntyö: Margareta Kull-Poutasen ura alkoi Kirkkonummella 42 vuotta sitten pienessä puutalossa.

Margareta Kull-Poutanen jättää Kirkkonummen kirjastotoimen ja Fyyrin ja siirtyy viranhaltijasta kirjaston ahkeraksi asiakkaaksi. Paavo Rantalainen

Paavo Rantalainen

Kirjastotoimenjohtaja Margareta Kull-Poutanen on tehnyt elämäntyönsä vuosikymmenet Kirkkonummen kirjastotoimessa, jonka palvelut ovat tänä aikana tehneet valtavan harppauksen nykypäivään.

Kull-Poutasen viimeinen työpäivä ennen eläkkelle jäämistä oli tiistaina. Kirkkonummen kunnan palvelukseen hän tuli 4.12.1978.

Kirkkonummen uusi pääkirjasto Fyyri on oiva paikka pistäytyä aikamatkalle yli 40 vuoden taakse.

Nuori kirjastovirkailija oli töissä Helsingissä Rikhardinkadun kirjastossa, kun Kirkkonummen kunta haki kirjastonjohtajaa.

– Olin ainut hakija ja minut valittiin. Tosin johtamiskokemusta ei ollut, ja kunta päätti katsoa ensin kaksi vuotta. Sen jälkeen virka oli uudelleen auki, hakijoita oli jo useita, mutta sain jatkaa, Kull-Poutanen muistelee.

Kirkkonummen kirjasto oli tuolloin yhtä kuin ”pääkirjasto” vanhassa pulpettikattoisessa puutalossa nykyisen Kirkkoharjun koulun paikalla.

Silloin kirjasto oli vain kirjoja ja lehtiä. Kaikki oli hyvin alkeellista nykypäivään verrattuna.

Varsinkin suomenkielisiä kirjoja oli Kirkkonummella vähän. Kirjastonjohtaja muistelee, että aamulla saattoi olla vain viisi suomenkielistä kirjaa hyllyssä.

Kirkkonummen kirjastotoimi otti jo tuolloin edistysaskelia. Kirjastoauto oli kiertänyt kuntaa muutaman vuoden. Se ei ollut silloin vielä kovin yleistä.

Keskustan kirjaston ohella oli vain Upinniemessä pieni kirjasto ja kahdella koululla kuntalaisille lainaamot.

Suuri harppaus palveluissa tapahtui vuonna 1982, kun uusi pääkirjasto valmistui. Siis se, joka on nyt Fyyrin uusien ulkoseinien sisällä.

– Silloin muuttui paljon. Kirjastoon tuli esimeriksi musiikin kuuntelumahdollisuus.

Kull-Poutanen olisi voinut jäädä eläkkeelle jo aikoja sitten, mutta hän halusi saattaa uuden kirjastotaloprojektin päätökseen.

Fyyri on kirjastona nyt kaikkea sitä, mitä nykyaikainen suomalainen kirjasto tarjoaa.

– Kirjasto on ja sen pitää olla muutakin kuin painettua sanaa. Nykyisin korostetaan medialukutaitoa, joka on kaikille tärkeää. Kirjastoista löytyy myös 3D-tulostimia ja ompelukoneita. Kyllä se on niin, että myös tekemällä oppii, Kull-Poutanen painottaa.

Eläkepäivät koittavat vähän haikeissakin tunnelmissa.

– Väistyisipä korona, jotta saisimme pitää kirjastojen ovet kunnolla auki.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut