Espoolainen Anders Blomberg oppi vapaaehtoistyön jo lapsena: ”Kaveria autetaan hädässä”  

Harrastus: Anders Blombergille vapaaehtoistyö tuli verenperintönä.

Anders Blomberg on juuri aloittamassa vapaaehtoisen pelastuspalvelun tammikuun peruskurssia. Seuraava kurssi on helmikuun puolivälin paikkeilla. Se on jo täynnä. Sirpa Repo
Sirpa Repo

Sirpa Repo

Espoon keskuksen suuralueella asuva Anders Blomberg kertoo hymähtäen, että yrittää säännöstellä vapaaehtoistoimintaan käyttämäänsä aikaa.

Juuri 42 vuotta täyttäneen perheellisen miehen ura Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa (Vapepa) alkoi jo lapsena vapaaehtoisesta palokunnasta.

– Veressäni virtaa vapaaehtoisuus. Kasvoin VPK-perheessä. Kaikkiaan olen jo viidennen sukupolven edustaja vapaaehtoistyössä. Se, että kaveria autetaan hädässä, tulee jo kotikasvatuksesta, Blomberg kertoo.

Hän sai viime vuonna Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Helsingin ja Uudenmaan maakunnallisen vuoden vapaaehtoisen pelastajan tunnustuksen.

Erityiskiitosta hän sai siitä, miten hän organisoi korona-ajan Vapepan teoriakoulutuksia. Niitä ei voinut viime maaliskuun jälkeen järjestää entiseen tapaan kasvotusten luokkatiloissa.

– Päätin, että pidän pelastuspalvelun peruskurssin etäopetuksena. Kun ilmoittautuminen avattiin, läheskään kaikki kurssille halunneet eivät mahtuneet mukaan. Tilanne oli sama seuraavallakin kurssilla.

Koskaan ei voi tietää, mitä huominen tuo tullessaan.

Blomberg toteaa tulleensa tuolloin siihen tulokseen, että opetusmenetelmät olivat olleet vääriä. Se, mikä toimi joskus ennen, ei enää ollutkaan hyvä tapa järjestää kurssia.

– Enää ei haluta istua luokkahuoneessa neljästä kuuteen tuntia kuuntelemassa faktaa. Etänä pidettävässä kurssissa on etuna sekin, että sille on kätevä osallistua asui missä päin Suomea tahansa.

Kurssia varten ei tarvitse mennä tiettyyn järjestäjän määräämään paikkaan vaan siihen voi osallistua vaikka kotikeittiössään.

Ennen espoolaine n koulutti vain Uudenmaan alueella. Etäkurssien myötä kenttänä on nyt koko maa.

Blomberg sanoo, että hän mietti jo ennen koronaa muutaman vuoden ajan teoriaosien järjestämistä etänä. Korona antoi tälle ajatukselle vauhtia, koska yhteen ei voitu kokoontua.

– Koskaan ei voi tietää, mitä huominen tuo tullessaan. Me tarvitsemme toisiamme ja yhteiskunta tarvitsee meistä jokaista.

– Toivottavasti koulutuksemme auttaa ihmisiä varautumaan ja ottamaan huomioon muut ihmiset, olemaan valmiina auttamaan toisia hädän hetkellä.

Blomberg muistuttaa, että vapaaehtoinen pelastuspalvelu ei lähde toimimaan omatoimisesti. Vapepa saa pyynnön viranomaisilta ja toimii niiden apuna ja tukena.

– Olemme aina valmiudessa ja lähdemme hälytykseen koska tahansa, myös juhannuksena ja jouluna. Vapaaehtoiset ovat arjen sankareita.

Aikoinaan kaikki alkoi Blombergin kohdalla VPK:sta poikavuosina. Hän muistelee olleensa mukana hälytyksessä Kilon FBK:n joukoissa ensimmäisen kerran 1990-luvun puolivälissä, kun omakotitalo paloi kivijalkaan.

– Kyse oli tuhopoltosta. Tuolloin oli useita hylättyjen talojen paloja.

Jo tuota ennen hän oli osannut toimia, kun koulun veistoluokassa syttyi tulipalo heidän tunnillaan.

Alkujaan Blomberg valmistui laskentatoimen merkantiksi. Kun hän jäi pois VPK-toiminnasta, hän oli jo täysillä mukana SPR:n ja Vapepan toiminnassa.

– SPR:n vapaaehtoistoiminnassa meni 40 tuntia viikossa. Ajattelin, että miksi en hankkisi ammattia siltä puolelta ja kouluttauduin sairaanhoitajaksi.

Nykyään Blomberg on töissä Malmin sairaalan päivystyksessä Helsingissä.

Blomberg osallistuu hälytyksiin muutaman kerran kuukaudessa.

– On tärkeä suorittaa myös ruohonjuuritason tehtäviä, jotta tatsi säilyy. Autamme tulipalojen uhreja, olemme mukana kadonneiden etsinnöissä ja tuemme vesihuollossa, Blomberg luettelee.

Nykyään noin puolet hälytyksistä on etsintöjä.

Vapepassa hänellä on kolme roolia. Hän on Espoon paikallistoimikunnan puheenjohtaja, joka keskustelee viranomaisten kanssa siitä, missä tilanteissa Vapepa lähtee mukaan .

Vapepa-johtajana Blomberg johtaa vapaaehtoisia.

– Kouluttajana koulutan vapaaehtoisia itselleni. Jos ei ole joukkoja, ei voi johtaa, hän muistuttaa.

Erityisen iloinen Blomberg on siitä, että ehti juuri ennen koronaa pitää Karjaalla ruotsinkielisen peruskurssin ja etsintäkurssin. Ruotsinkielisen kurssin järjestäminen oli hänen pitkäaikainen haaveensa.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 53 järjestön verkosto. Vapepan toimintaan voi lähteä mukaan jokainen, joka haluaa auttaa muita käytännönläheisellä tavalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut