Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historiallisen puhdasta ilmaa hengitettiin pk-seudulla – näitä asioita ilmasta mitataan

Pääkaupunkiseudun ilmanlaatua mittaavan Helsingin seudun ympäristöpalvelun (HSY) mukaan alueen ilmanlaatu oli viime vuonna sen 30-vuotisen mittaushistorian puhtain. Ilmanpuhtautta edesauttoivat koronapandemiasta seurannut liikennemäärän lasku ja poikkeuksellisen lämmin talvi. Talven 2020 leudot ja tuuliset sääolot suosivat pakokaasujen laimenemista kaupunki-ilmassa. Poikkeustilan lisäksi typpidioksidin pitoisuudet ovat laskeneet autokannan uudistumisen takia, kerrotaan HSY:n tiedotteessa.

Typpioksidien lisäksi ilmasta mitataan hengitettäviä hiukkasia, kuten katupölyä, sekä pienhiukkasia, joita syntyy esimerkiksi puuta poltettaessa.

Kevään ilmanlaatu pääkaupunkiseudulla mittaushistorian puhtain – rajoitukset leikkasivat liikenteen päästöjä isolla kouralla

Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) kaikilla mittausasemilla vähintään 95 prosenttia ajasta hyvä tai tyydyttävä vuonna 2020. Pakokaasuperäisen typpidioksidin ja katupölyn pitoisuudet olivat poikkeuksellisen matalia. Myös pienhiukkasten pitoisuudet olivat hieman tavanomaista matalampia.

– HSY:n vilkasliikenteisissä mittauspaikoissa typpidioksidin pitoisuudet puolittuivat pandemian alkuvaiheessa. Koko vuoden tasolla typpidioksidin pitoisuudet olivat noin kolmanneksen pienemmät viime vuosiin verrattuna, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Jarkko Niemi tiedotteessa.

Kesällä liikennemäärät palasivat lähelle lomakauden tavanomaista tasoa, mutta syksyllä liikennemäärät olivat tavanomaista pienemmät.

Saunoista ja takoista pöllähtää ilmoille enemmän polttopäästöjä kuin autoista – tiedätkö mistä tunnistaa kuivan klapin?

Kitkat vai nastat? Helsingillä on vastaus ikuisuuskysymykseen ja kova tavoite tuleville vuosille

Poikkeuksellisen lämmin ja lumeton alkuvuosi 2020 vaikutti siihen, että katupölykausi oli tavallista aikaisemmin. Aiempina vuosina pölyisiä päiviä on ollut eniten maalis–toukokuussa. Vuonna 2020 pahin katupölykausi oli jo tammi–maaliskuussa. Katupölykausi oli myös tavallista helpompi johtuen osittain liikennemäärien vähenemisestä sekä suotuisista sääolosuhteista. Pölyisiä päiviä oli selvästi vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna.

– Useimmissa HSY:n vilkasliikenteisissä mittauspaikoissa pölyisten päivien määrä vähintään puolittui vuonna 2020, Niemi jatkaa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n vuorokausiohjearvo hengitettäville hiukkasille ylittyi kuitenkin edelleen katupölyn vuoksi.

Tämä vuosi alkoi kylmänä ja lumisena. Liikennemäärät ovat edelleen tavallista pienemmät ja typpidioksidin pitoisuudet ovat tavallista matalampia.

– Pakokaasut ovat kuitenkin ajoittain aiheuttaneet kohonneita typpidioksidin pitoisuuksia heikkotuulisilla pakkassäillä. Pientaloalueilla on ollut myös iltaisin korkeita pienhiukkaspitoisuuksia puunpolton vuoksi, Niemi sanoo.