Pelko virusmuunnoksen leviämisestä ja koronarokotteiden odottelu ovat nyt Espoon haasteina

Turvavälien säilyttäminen on yksi keino koronan torjumisessa. Sirpa Repo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon koronatautitapausten ilmaantuvuusluku on edelleen nousussa ja on nyt 140,0.

Ilmaantuvuusluku kertoo koranatautitapausten määrän 14 vuorokauden ajalta 100 000 asukasta kohti.

– Espoon ilmaantuvuusluku on pienempi kuin Helsingin ja Vantaan, mutta suurempi kuin Suomessa keskimäärin, perusturvajohtaja Sanna Svahn sanoo.

Espoossa on epäilyksiä myös uudesta koronavirusmuunnoksesta. Sanna Svahn muistuttaa, että tämänkin vuoksi perusohjeiden noudattaminen on hyvin tärkeää: Jokaisen on syytä noudattaa turvavälejä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää kasvomaskia ja hakeutua pienistäkin oireista testiin.

– Virusvariantti muuttaa tilannetta, koska se näyttää leviävän tehokkaasti. Kun todetaan pienikin määrä tartuntoja, jäljittäminen on tärkeää, niin että oireiset saadaan karanteeniin.

Koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti on varmistettu viime perjantaina 29, lauantaina 29 ja sunnuntaina 19 espoolaisella.

Laboratoriovarmistettuja tautitapauksia on todettu Espoossa nyt 4 467. Lisäksi Espoossa on todettu yksi uusi covid-19-tautiin liittyvä kuolema. Kuolleita on nyt 50.

Espoossa varaudutaan ikäihmisten rokottamiseen, vaikka tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, paljonko esimerkiksi ensi viikolla saadaan rokotteita.

Ensimmäisenä kutsun rokotukseen saavat tänä vuonna 85 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat sekä omaishoitajat ja yli 65-vuotiaat samassa taloudessa asuvat. Ensimmäiset infokirjeet postitetaan tällä viikolla.

Kolmella Espoo International Schoolin tiloissa olleella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Virusmuunnoksen mahdollisuutta tartuntojen aiheuttajana selvitetään. Sairastuneet ovat samalta luokalta. Toistaiseksi ei ole havaittu tartuntoja muiden luokkien oppilailla tai henkilökunnalla.

Näytteet on lähetetty sekvensointiin, missä viruksen geeniperimä tutkitaan tarkemmin. Sanna Svahnin mukaan tutkimus vie viikon verran, joten vastausta voidaan odottaa perjantaina.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut