Lasten ja nuorten harrastuksia avataan pääkaupunkiseudulla – Vapaavuori: "Heidän hyvinvointinsa varmistaminen on kaupungeille kohtalonkysymys"

Pääkaupunkiseudun kaupungit avaavat lasten harrastukset 1. helmikuuta alkaen, kertoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori keskiviikkona iltapäivällä järjestetyssä pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa.

Kaupungin tarjoama lasten ja nuorten harrastustoiminta on ollut katkolla marraskuun lopulta lähtien.

– Pidän silloin tehtyä päätöstä oikeana, Vapaavuori sanoi.

Avaaminen koskee alle 20-vuotiaiden harrastuksia. Vapaavuoren mukaan harrastuksia avataan "rajatusti ja turvallisuusohjeita noudattaen".

Vastuu ohjeiden noudattamisesta on toiminnan järjestäjällä. Ohjeiden rikkominen voi johtaa tilavarauksen perumiseen, sanoi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Ulkona tehtävä nuorisotyö mahdollistetaan enintään 10 hengen ryhmissä.

– Toimintaa kohdistetaan erityisesti niille nuorille, joiden hyvinvoinnista ollaan huolissaan, sanoi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Tarvittaessa linjauksia tarkastetaan nopeastikin.

Muita aiemmin voimassa olleita rajoituksia jatketaan.

Lukion etäopetus jatkuu menossa olevan jakson loppuun ja ammatillisissa oppilaitoksissa helmikuun loppuun. Koronanyrkki palaa tilanteeseen ensi viikon kokouksessa.

Pääkaupunkiseudulla asuu 250 000 alle 20-vuotiasta, Vapaavuori totesi.

– Heidän hyvinvointinsa varmistaminen on kaupungeille kohtalonkysymys.

Vapaavuori huomautti, että lyhytaikaiset rajoitukset ovat lapsille ja nuorille suhteessa pitempiä.

– Erityisen huolestuttavaa on, että lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt jopa kymmeniä prosentteja tilanteessa, jossa liikkumattomuus on ollut jo ennen koronapandemiaa huolestuttavaa, Vapaavuori sanoi.

– Pääkaupunkiseudun lapsiin ja nuoriin on kohdistunut Suomen tiukimmat rajoitukset ja ne ovat olleet voimassa pitkään, totesi Ritva Viljanen.

– Masentuneisuus ja huonovointisuus ovat lisääntyneet huolestuttavasti pääkaupunkiseudun nuorten keskuudessa, Viljanen totesi.

Rajoitukset ovat Viljasen mukaan lisänneet eriarvoisuutta. Rajoitukset ovat kurittaneet vähävaraisten perheiden lapsia enemmän kuin varakkaiden, koska suljettuna ovat olleet nimenomaan kaupungin järjestämät harrastukset.

Harrastustiloja avataan vain ennalta varatuille vuoroille, ei avoimeen käyttöön.

Otteluita, kilpailuita, turnauksia, esityksiä tai tapahtumia ei järjestetä.

Koululiikunta järjestetään edelleen ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa tiloissa.

Kilpaurheilun harjoittelu turvataan aiempien päätösten mukaisesti.

Yli 12-vuotiaiden on käytettävä kasvomaskia muuten kuin suoritusten aikana, ellei terveydellistä estettä ole.

– Harrastusryhmien koko on mitoitettava niin, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin, Jukka Mäkelä sanoi.

Muokattu 27.1.2021 kello 16.31: Lisätty mm. tieto, että yli 12-vuotiaiden on käytettävä kasvomaskia, ja tieto harrastusryhmien koosta. Lisätty Viljasen kommentit. Kello 16.34: Lisätty Viljasen kommentti nuorisotyöstä, tarkennettu toisen asteen koulutuksen etäopetusta. Kello 16.36: Lisätty tieto siitä, miten kauan harrastukset ovat olleet katkolla. Kello 16.41: Korjattu tiedotustilaisuuden aikamuoto.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut