Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) määräsi viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta yhteensä 118 sähkölaitetta niiden vaarallisuuden vuoksi. Tukesin markkinavalvontarekisterin perusteella yleisin vaaran laji on sähköisku.
Vuonna 2020 markkinoilta poistetuista sähkölaitteista 15 oli niin vaarallisia, että ne kerättiin takaisin myös käyttäjiltä. Näin vakavasti vaarallisten laitteiden määrä on laskenut, sillä vuonna 2019 kuluttajilta kerättiin pois 19 vaarallista sähkölaitetta ja vuonna 2018 luku oli 46.
Eniten puutteita oli viime vuonna latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa.
– Eniten vaarallisia ja puutteellisia sähkölaitteita löytyy samoista tuoteryhmistä vuodesta toiseen. Suurimpina ryhminä ovat led-valaistustuotteet sekä erilaiset laturit ja muuntajat. Tämä osoittaa, etteivät valmistajat ja maahantuojat aina varmista riittävän huolellisesti laitteiden turvallisuutta, kertoo Tukesin ylitarkastaja Seppo Niemi tiedotteessa.
Kaikkiaan Tukes testautti viime vuonna 346 sähkölaitetta ja teki valvontakäynnin yli 1 200 liikkeeseen.
Viime vuonna testatuista sähkölaitteista 31 prosenttia osoittautui niin vaarallisiksi tai puutteelliseksi, että Tukes päätyi rajoittamaan niiden myyntiä.
Lievemmin puutteellisista tuotteista annettiin vastuuyrityksille huomautuksia, joissa yrityksiä pyydetään korjaaman testeissä löydetyt puutteet viimeistään seuraavissa tuotantoerissä. 28 prosenttia sähkölaitteista oli testatuilta osin kunnossa.
Sähkölaitteiden turvallisuus on valmistajien, maahantuojien ja myyjien vastuulla ja toisin kuin usein luullaan, viranomainen ei tarkasta niitä ennakkoon.
Tukes valvoo markkinoilla olevia sähkölaitteita riskiperusteisesti eli valitsemalla tarkastukseen epäilyttäviä tuotteita tai uusia tuoteryhmiä ja -merkkejä. Valvontaa tehdään sekä kivijalkakaupoissa että verkkokaupoissa. Kivijalkakauppojen osuus tarkastuskäynneistä on viime vuosina vähentynyt, kun valvontaa on kohdistettu enemmän verkkoon. Viime vuonna myös koronaepidemia vähensi kivijalkakauppojen valvontaa.
– Kuluttajat ostavat entistä enemmän sähkölaitteita Suomen ja EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista. Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ulotu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa, kertoo Seppo Niemi tiedotteessa.
Hänen mukaansa sähkölaitteiden valmistusketjut voivat olla hyvinkin monimutkaisia ja laitteen lopullinen valmistaja voi olla se, joka liittää yhteen useat eri valmistajien osakomponentit.