Espoolaisyritys onnistui yhdistämään nuoret ja vanhukset –  73 vuoden ikäero ei estä Sargit von Schantzin ja Emilia Strengin ystävyyttä

Ikäihmiset: Vanhuspalveluyritys Gubbe välittää juttu- ja jumppaseuraa ikäihmisten yksinäisyyttä lievittämään.

Koronavuosi on aiheuttanut ikäihmisille rajuja seurauksia, kertoo Meri-Tuuli Laaksonen vanhuspalveluyritys Gubbesta.

Kun aktiviteetit pistettiin tauolle ja vierailuja vanhusten luonakin pyrittiin välttämään, romahti monen henkinen ja fyysinen kunto.

– Nyt asenteet ovat muuttuneet. Ajatellaan, että on vaarallista, että ikäihmiset lukittautuvat kotiin. Yksinäisyys ja mielenterveysongelmat ovat melkein vaarallisempia kuin viruksen saaminen, Laaksonen sanoo.

Meri-Tuuli Laaksonen ja Sandra Lounamaa perustivat Gubben Espoossa loppuvuodesta 2018.

Perusidea on valita seurasta hyötyvälle ikäihmiselle oma nuori ystävä, joka alkaa käydä hänen luonaan säännöllisesti.

Keväällä koronatilanne laittoi kuitenkin tapaamiset hetkeksi tauolle. Toiminta aloitettiin ulkotapaamisilla, mutta myöhemmin tapaamisia jatkettiin myös sisällä hygieniasuosituksia noudattaen ja maskeja käyttäen.

Ystäväpalvelua ostavat läheisilleen usein sellaiset pääkaupunkiseudulla asuvat ihmiset, joiden iäkkäät läheiset asuvat kaukana muualla Suomessa, Laaksonen kertoo.

Myös Espoossa ja muualla pääkaupunkiseudulla asuville on hankittu seuraa maksullisesta ystäväpalvelusta.

Usein omainen on huolissaan iäkkään läheisensä pärjäämisestä kotona yksin. Puoliso on saattanut menehtyä ja ulkoilu jäädä kaatumisen pelossa.

– Yksinäisyys on iso syy Gubben tilaamiseen. Vaikka asia on niin herkkä ettei sitä heti aluksi haluttaisi myöntää.

Monella ikäihmisellä on kontakteja ja ystäviäkin, mutta tapaamiset eivät välttämättä ole säännöllisiä, Laaksonen kertoo.

– Kolmasosa ikäihmisistä kokee yksinäisyyttä, ja yksinäisyys aiheuttaa masennusta ja mielenterveysongelmia.

Myös fyysisen kunnon romahtamisen nopeus on konkretisoitunut korona-aikana monen kohdalla ikävin seurauksin.

– Surkastuminen on järkyttävän nopeaa. Viikon vuodelevon on todettu surkastuttavan 25 prosenttia ikäihmisen lihasmassasta, sanoo fysioterapeutin koulutuksen saanut ja terveystieteiden maisteriksi opiskellut Laaksonen.

Tavoitteena onkin kannustaa ikäihmisiä liikkumaan sekä ulkona että sisällä. Asiakkaille tehdään jumppaohjelmat ja jumpata voidaan vaikkapa yhdessä.

Asiakkaan luona vieraillaan yleensä kerran viikossa kaksi tuntia kerrallaan. Tämä maksaa 304 euroa kuukaudessa, ja on kotitalousvähennyskelpoinen.

Laaksonen kertoo, että moni kuntien kotihoidon piirissäkin oleva vanhus odottaa aktivoivaa seuraa ja tuttua keskustelukumppania.

– Kutsumme itseämme ikäihmisten personal trainereiksi. Kahdessa tunnissa ehtii jumpata, hoitaa askareita ja seurustella kahvikupin ääressä. Ajatus on, että ikäihminen hyötyy siitä, että tekee mahdollisimman paljon itse.

Tällä hetkellä Gubben palveluita tilataan noin 300 ikäihmiselle. Kysyntä on Laaksosen mukaan kasvussa ja koronatilanteen hellittämisen uskotaan lisäävän kysyntää edelleen.

Yrityksen listoilla on jo noin 4 000 toiminnasta kiinnostunutta nuorta.

– Monet nuoret kertovat hakeutuvansa tehtävään, koska heillä ei ole elämässään ikäihmisiä. On hämmästyttävää, miten epätavallisia ystävyystarinoita tässä on jo syntynyt, Laaksonen kertoo.

Laaksonen muistuttaa, että vaikeimmassa tilanteessa ovat kuitenkin ne vanhukset, joilla ei ole omaisia, turvaverkkoa tai varaa tilata palveluita.

– Meidän palvelujen piirissä olevat eivät ole pahimmissa asemassa, koska yleensä ympärillä on aktiivinen omaisjoukko, joka haluaa saada vähän apua tilanteeseen.

73 vuoden ikäero ei estä ystävyyttä

– Tämä on minulle hyvin rikastuttavaa, sanoo yksin asuva Sargit von Schantz, 92.

Von Schantz puhuu ystävästään Emilia Strengistä, 19, joka käy viikoittain hänen luonaan Kauniaisissa vanhuspalveluyritys Gubbelta tilattuna.

Von Schantz kertoo, että hänellä on kaksi poikaa, joista toinen asuu ulkomailla, lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsiakin.

Viime vuosi meni kuitenkin lähinnä kotona, koska hän kaatui ja loukkasi jalkansa.

– Korona on ollut sivuseikka koko jupakassa. Enemmän harmia on ollut invalidiolosuhteista. En ole pystynyt liikkumaan entiseen malliin, hän harmittelee.

Streng on käynyt von Schantzin luona viime syksystä lähtien.

– Luulen, että poika halusi saada Sargitin liikkumaan. Olemme käyneet yhdessä ulkoilemassa. Nyt sää rajoittaa, koska on niin liukasta, Streng kertoo.

Von Schantz kertookin jumppaavansa säännöllisesti kotitalonsa rappukäytävässä kaiteesta kiinni pitäen sekä rappusia ylös ja alas kivuten.

– En ole laiminlyönyt kuntoilua. Aikaisemmin olen pystynyt liikkumaan (ulkonakin) itse. Lähdin kävelemään ja pihalle keinumaan tai sienestämään. Nyt kaikki tällainen on jäänyt pois.

Hän kertoo kuluttavansa aikaa seuraamalla maailman menoa televisiosta, koska ei ole viime aikoina voinut lähteä kotoaan.

– On paljon mielenkiintoista tulossa, esimerkiksi Trumpin viimeiset tempaukset.

Haastattelu tehtiin päivää ennen vallanvaihdosta Yhdysvalloissa.

Naiset kertovat, että kanssakäyminen oli luontevaa heti ensimmäisestä käynnistä alkaen.

– Kun tulin ensimmäistä kertaa tapaamaan Sargitia, mietin, mistä voisin keskustella 92-vuotiaan kanssa, Streng myöntää.

– On hassua, mutta olemme pystyneet olemaan rennosti alusta saakka. Sargit on niin sosiaalinen. Kuuntelemme musiikkia ja selailemme vanhoja kirjoja. Kerron hänelle elämästäni ja keskustelemme hänen nuoruudestaan. Se on todella kiinnostavaa, koska hän on elänyt niin pitkän elämän.

Streng viettää parhaillaan välivuotta ja aikoo hakea opiskelemaan kasvatustiedettä. Jos koronaepidemiaa ei olisi tullut, hän olisi lähtenyt kaverinsa kanssa puoleksi vuodeksi Aasiaa kiertämään.

– Halusin sosiaalista työtä ja olen tykännyt tästä todella paljon. Tämä antaa meille molemmille todella paljon.

Streng piipahtaa ennen tuloaan kaupassa, jos jääkaappiin halutaan täydennystä, auttaa kotitöissä, kastelee kukat, vie roskat ja laittaa tarvittaessa pyykit kuivumaan.

– Olen myös ommellut Sargitin housut ja toissa kerralla lakkasimme kynnet.

Yksin asuvan ikäihmisen elämään haasteet löytyvätkin arkisista asioista, von Schantz muistuttaa. Monia ruokapakkauksia on vaikea saada auki omin voimin.

– Miksi pakkaukset ovat niin tiukkoja? Aamulla taistelin kahvipaketin kanssa.

– Vanha ihminen elää vaarallisesti päivittäin, hän sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut