Espoolaisyritys onnistui yhdistämään nuoret ja vanhukset – 73 vuoden ikäero ei estä Sargit von Schantzin ja Emilia Strengin ystävyyttä
Ikäihmiset: Vanhuspalveluyritys Gubbe välittää juttu- ja jumppaseuraa ikäihmisten yksinäisyyttä lievittämään.

Koronavuosi on aiheuttanut ikäihmisille rajuja seurauksia, kertoo Meri-Tuuli Laaksonen vanhuspalveluyritys Gubbesta.
Kun aktiviteetit pistettiin tauolle ja vierailuja vanhusten luonakin pyrittiin välttämään, romahti monen henkinen ja fyysinen kunto.
– Nyt asenteet ovat muuttuneet. Ajatellaan, että on vaarallista, että ikäihmiset lukittautuvat kotiin. Yksinäisyys ja mielenterveysongelmat ovat melkein vaarallisempia kuin viruksen saaminen, Laaksonen sanoo.
Meri-Tuuli Laaksonen ja Sandra Lounamaa perustivat Gubben Espoossa loppuvuodesta 2018.
Perusidea on valita seurasta hyötyvälle ikäihmiselle oma nuori ystävä, joka alkaa käydä hänen luonaan säännöllisesti.
Keväällä koronatilanne laittoi kuitenkin tapaamiset hetkeksi tauolle. Toiminta aloitettiin ulkotapaamisilla, mutta myöhemmin tapaamisia jatkettiin myös sisällä hygieniasuosituksia noudattaen ja maskeja käyttäen.
Ystäväpalvelua ostavat läheisilleen usein sellaiset pääkaupunkiseudulla asuvat ihmiset, joiden iäkkäät läheiset asuvat kaukana muualla Suomessa, Laaksonen kertoo.
Myös Espoossa ja muualla pääkaupunkiseudulla asuville on hankittu seuraa maksullisesta ystäväpalvelusta.
Usein omainen on huolissaan iäkkään läheisensä pärjäämisestä kotona yksin. Puoliso on saattanut menehtyä ja ulkoilu jäädä kaatumisen pelossa.
– Yksinäisyys on iso syy Gubben tilaamiseen. Vaikka asia on niin herkkä ettei sitä heti aluksi haluttaisi myöntää.
Monella ikäihmisellä on kontakteja ja ystäviäkin, mutta tapaamiset eivät välttämättä ole säännöllisiä, Laaksonen kertoo.
– Kolmasosa ikäihmisistä kokee yksinäisyyttä, ja yksinäisyys aiheuttaa masennusta ja mielenterveysongelmia.
Myös fyysisen kunnon romahtamisen nopeus on konkretisoitunut korona-aikana monen kohdalla ikävin seurauksin.
– Surkastuminen on järkyttävän nopeaa. Viikon vuodelevon on todettu surkastuttavan 25 prosenttia ikäihmisen lihasmassasta, sanoo fysioterapeutin koulutuksen saanut ja terveystieteiden maisteriksi opiskellut Laaksonen.
Tavoitteena onkin kannustaa ikäihmisiä liikkumaan sekä ulkona että sisällä. Asiakkaille tehdään jumppaohjelmat ja jumpata voidaan vaikkapa yhdessä.
Asiakkaan luona vieraillaan yleensä kerran viikossa kaksi tuntia kerrallaan. Tämä maksaa 304 euroa kuukaudessa, ja on kotitalousvähennyskelpoinen.
Laaksonen kertoo, että moni kuntien kotihoidon piirissäkin oleva vanhus odottaa aktivoivaa seuraa ja tuttua keskustelukumppania.
– Kutsumme itseämme ikäihmisten personal trainereiksi. Kahdessa tunnissa ehtii jumpata, hoitaa askareita ja seurustella kahvikupin ääressä. Ajatus on, että ikäihminen hyötyy siitä, että tekee mahdollisimman paljon itse.
Tällä hetkellä Gubben palveluita tilataan noin 300 ikäihmiselle. Kysyntä on Laaksosen mukaan kasvussa ja koronatilanteen hellittämisen uskotaan lisäävän kysyntää edelleen.
Yrityksen listoilla on jo noin 4 000 toiminnasta kiinnostunutta nuorta.
– Monet nuoret kertovat hakeutuvansa tehtävään, koska heillä ei ole elämässään ikäihmisiä. On hämmästyttävää, miten epätavallisia ystävyystarinoita tässä on jo syntynyt, Laaksonen kertoo.
Laaksonen muistuttaa, että vaikeimmassa tilanteessa ovat kuitenkin ne vanhukset, joilla ei ole omaisia, turvaverkkoa tai varaa tilata palveluita.
– Meidän palvelujen piirissä olevat eivät ole pahimmissa asemassa, koska yleensä ympärillä on aktiivinen omaisjoukko, joka haluaa saada vähän apua tilanteeseen.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.