Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesko tuo ravintolaruokaa kauppoihin ja avasi uuden konseptin Espoossa: Täytetty höyrysämpylä löysi tiensä Taiwanista Tapiolaan Viron kautta

Tapiolalaisessa ruokakaupassa on kehitetty uudenlaista ravintolaruokaa. Bunit on ravintola-alan ammattilaisen Otto Kontiovirran ja K-supermarket Tapiolan kauppiaan Sami Taivassalon yhteistyönä kehittämä street food -konsepti.

Supermarketin sisällä on nyt koju, josta saa ostaa mukaan taiwanilaisia höyrysämpylöitä.

Bunit-konseptia on kehitetty vuoden verran ja tavoitteena on, että idea leviää Tapiolasta muihinkin K-ryhmän kauppoihin.

Kyseessä on jo toinen Keskon kehityshanke Espoossa. Viime syksynä Kesko perusti oman Fresko-nimisen kahvilakonseptin, ja sen pilottikahvila avattiin Sellon Citymarketissa. Tavoitteena on laajentaa toimintaa mahdollisesti myös muualle Suomeen Citymarketien kylkeen.

– Bunitin annoksiin on lähdetty hakemaan autenttista aasialaista makua Kiinasta ja Koreasta. Olemme halunneet luoda sellaisia makuyhdistelmiä, jotka sopivat suomalaiseen makuun. Meillä on esimerkiksi skagen-bun, Kontiovirta selvittää.

Aasialaisen ruoan buumi on näkynyt viime vuosina pääkaupunkiseudulla. Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutiset kertoi vuosi sitten, että Helsingissä on neljä korealaista ravintolaa. Ensimmäinen korealainen ravintola Suomessa oli vuonna 2005 avattu Korea House. Sushin suosio on vankka, ja sitä tilataan paljon kotiinkin.

– Aasialaisen ruoan suosio perustuu keveyteen ja tuoreuteen. Makeansuolainen yhdistelmä koukuttaa, Otto Kontiovirta sanoo.

Kontiovirta törmäsi höyrysämpylöihin ensimmäisen kerran Virossa.

– Maistoin ja ihmettelin, miksei tällaista kojua ole Suomessa.

Tarvittiin aika monta kiloa jauhoja ja aika monta reseptiä, ennen kuin höyrysämpylästä syntyi halutunlainen.

– Vielä hankalampaa oli gluteenittoman version kehittely. En ole tehnyt mistään muusta tuotteesta niin montaa reseptioversiota, Kontiovirta sanoo.

Höyrysämpylät tehdään vehnäjauhoista ja höyryllä kypsentämisen takia se on pehmeä pulla. Tuote lämmitäänkin höyryllä.

Ennen kuin menun annokset pääsivät myyntiin, niitä maistatettiin muutamalle ryhmälle.

Maut vaihtelevat sesongin mukaan, esimerkiksi keväällä voidaan käyttää parsaa.

– Mutta grillimakkaraa ei tungeta väliin, Taivassalo vitsailee.

Tavoitteena on, että Bunit-idea lähtee leviämään Tapiolasta muihinkin K-ryhmän kauppoihin – ensin pääkaupunkiseudulle ja sitten muualle Suomeen.