Ämmässuo valikoitui tuulivoimalan paikaksi muun muassa tuuliolosuhteiden ja harvan asutuksen vuoksi – "Nyt katsotaan, miten hankkeeseen otetaan eri tahoilla kantaa"
2
Havainnekuva Ämmässuolle suunnitteilla olevasta tuulivoimalasta. Ramboll
Espooseen on suunnitteilla pääkaupunkiseudun ensimmäinen tuulivoimala.
Ämmässuolle sijoittuvan tuulivoimalan kaavoitus on jo aloitettu Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksessa HSY:n (Helsingin seudun ympäristöpalvelut) aloitteesta.
Kaavoituksen arvioidaan kestävän noin kaksi vuotta. Jos tuulivoimala päätetään rakentaa, töihin on tarkoitus päästä vuonna 2024.
Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen nousevan tuulivoimalan kokonaiskorkeus olisi HSY:n rakennuttamispäällikkö Juha Lipsasen mukaan noin 203 metriä. Napakorkeus eli tuulivoimalan tornin korkeus siihen kohtaan, josta lavat lähtevät, olisi noin 128 metriä.
Suhteessa muualle Suomeen viime vuosina rakennettuihin tuulivoimaloihin Espoon yksikkö ei olisi ainakaan suurimpien joukossa. Motivan mukaan tuulivoimaloiden koko on kasvanut viime vuosina huomattavasti, ja 2010-luvulla rakennettujen voimaloiden napakorkeus on ollut 140–175 metriä.
Ämmässuon tuulivoimala tuottaisi vuodessa arviolta 12 000 megawattituntia. Määrä vastaa noin 600 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.
Ämmässuo valikoitui Lipsasen mukaan paikaksi useista syistä.
– Alueella on jo valmiiksi HSY:n toimintoja, tuuliolosuhteet ovat hyvät ja asutus seudulla on harvaa. Tuulivoiman tuotanto tukee hyvin HSY:n strategiaa omasta päästöttömästä energiantuotannosta, Lipsanen sanoo.
HSY on jo selvittänyt muun muassa tuulivoimalan melu- ja välkevaikutukset. Myös voimalan maisema- ja luontovaikutuksia on selvitetty.
Melu- ja välkemallinnusten mukaan tuulivoimalan melutaso jäisi päivä- ja yöajan ohjearvojen alle. Myös välkevaikutus olisi vähäinen.
– Välkevaikutus jäisi mallinnuksen mukaan alle kahdeksaan tuntiin vuodessa. Välkettä syntyy vain silloin, kun tuulivoimala pyörii ja aurinko paistaa tietystä kulmasta voimalan takaa, Lipsanen huomauttaa.
Myös maisema- ja luontovaikutukset on arvioitu selvityksissä kokonaisuutena vähäisiksi.
Viranomaiset ovat Lipsasen mukaan suhtautuneet hankkeeseen myönteisesti. Puoltavat lausunnot on jo saatu Puolustusvoimilta, Traficomilta ja Ilmatieteen laitokselta.
– Nyt katsotaan, miten hankkeeseen otetaan eri tahoilla kantaa. Perinteisestihän lähialueen asukkaat ovat vastustaneet tuulivoimala-hankkeita, Lipsanen sanoo.
Suunnitelmista on jo kerrottu lähialueen asukkaille. Helmikuussa tuulivoimalasta on myös luvassa verkossa järjestettävä asukastilaisuus.
Ennen kuin tuulivoimalasta tehdään päätös, selvityksiä tehdään vielä lisää. HSY on käynnistämässä tuulivoimalan yhteisvaikutusten arvioinnin, joka pitää sisällään ympäristövaikutusten lisäksi muun muassa sosiaalisten vaikutusten ja terveysvaikutusten arvioinnin.