Espoon saamat koronarokotemäärät edelleen pieniä – ajanvarausnumero tukkeutui kyselijöistä: "Nyt pitäisi malttaa odottaa omaa vuoroaan"

Korona: Rokotemäärät ovat hyvin pieniä. Ensi viikolle odotetaan 1 700 rokotetta.

Rokotteita on saatu Suomeen vähän, siksi Espoossakin tarjotaan aluksi rokotteita vain tietyille ryhmille Paula Pohjamo
Johanna Halava

Johanna Halava

Espooseen on saatu tällä viikolla noin 1 700 koronarokotetta. Tällä hetkellä rokotusaikoja annetaan tänä vuonna 85 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille henkilöille. Lisäksi rokotusajan voivat varata yli 85-vuotiaiden omaishoitajat ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat yli 65-vuotiaat henkilöt.

Näihin ryhmiin kuuluvat voivat varata rokotusajan verkossa tai puhelimitse. Espoon perusturvajohtaja Sanna Svahn vetoaa, että muut kuin edellä mainittuihin ryhmiin kuuluvat eivät soittaisi ajanvarausnumeroon. Numero on tukkeutunut, kun eri ikäiset ihmiset ovat kyselleet oman rokotusvuoronsa perään.

– Ymmärrän ihmisten huolen ja on ihanaa, että rokotteesta ollaan kiinnostuneita ja se halutaan ottaa. Nyt pitäisi kuitenkin malttaa odottaa omaa vuoroaan.

Aikoja annetaan vain rokotusvuorossa oleville. Rokotuksia annetaan Tapiolan terveysasemalla.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden rokotukset jatkuvat porrastetusti.

Espooseen on luvattu ensi viikolle saman verran rokotteita kuin kuluvallekin viikolle, eli noin 1 700, kertoo Svahn. Silloin annetaan myös tehosterokotuksia ensimmäisen rokoteannoksen jo saaneille. Viikon 6 rokotemäärästä ei ole vielä tietoa.

– Suomeen ja sitä kautta myös Espooseen tulee vähän rokotteita. Ne mitä on tullut, on saatu annettua, Svahn toteaa.

Rokotteiden vähäisen määrän vuoksi rokotustahti on hidas.

– Espoossa on noin 10 000 yli 80-vuotiasta. Jos rokotteita tulisi jatkossakin yhtä vähän, heidän rokottamiseensa menisi noin 2,5 kuukautta.

Rokotusten eteneminen riippuu siitä, miten eri rokotteet saavat myyntiluvan, kuinka nopeasti lääkeyhtiöt pystyvät niitä tuottamaan ja kuinka nopeasti rokotteita saadaan Suomeen. Koska rokotteita on aluksi tarjolla rajoitetusti, niitä tarjotaan ensin niille, joilla on kohonnut riski sairastua vakavaan koronavirustautiin tai kohdata virus työssään.

Espoossa on Svahnin mukaan todettu yksittäisiä muuntovirustapauksia.

Virusmuunnoksen mahdollisuutta tartuntojen aiheuttajana selvitetään Espoon kansainvälisessä koulussa ja Tiistilän koulussa.

Tiistilän koulun vuosiluokat 7–10 siirtyivät etäopetukseen ajalle 28.1–10.2. Kolmella koulun tiloissa olleella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Tartuntalähde saattaa olla yhteydessä kouluun ja virusmuunnoksen mahdollisuutta tartuntojen aiheuttajana selvitetään.

– Varmaan ensi viikon alkupuolella selviää, onko kyse virusvariantista, Svahn toteaa.

Espoossa oli torstaihin mennessä todettu kaikkiaan 4 559 laboratoriovarmistettua koronatapausta. Määrässä ovat mukana myös taudista jo parantuneet. Tapausten määrä on kasvanut tiistaista torstaihin 92:lla.

Uusien tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohti kahden viikon tarkastelujaksolla on nyt 147.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 51 espoolaista kaupungin omien ja ostopalvelujen piirissä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut