Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arttu Wiskari on harrastanut autoja nuoruudestaan saakka: nyt työn alla on 70-luvun Datsun

Projekti: Arttu Wiskari on ollut nuoruudesta saakka innokas autoharrastaja. Hänen nykyinen projektinsa on 70-luvulla valmistettu Datsun 100A.

Japanilaisen Nissan-autotehtaan ensimmäinen etuvetoinen sarjatuotantomalli Datsun 100A nousi aikanaan suomalaisten suosikiksi. Datsun Cherryn myynti alkoi Suomessa kesällä 1971, mutta malli lanseerattiin nimellä Datsun 1000. Hieman myöhemmin sen nimi muutettiin muotoon Datsun 100A.

Datsun 100A oli suosittu auto Suomessa. Mallia myytiin Suomeen vielä senkin jälkeen, kun sen valmistus oli päättynyt.

Suomesta löytyy edelleen Datsun 100A -autoja. Niitä pitävät lähinnä mallin innokkaimmat fanit ja autoharrastajat. Yksi heistä on maan kärkiartisteihin lukeutuva Arttu Wiskari, jonka autotallista löytyy vuoden 1977 Datsun.

– Datsun päätyi minulle kaverin kautta. Hän oli ostanut auton ilmeisesti Porvoosta pitkän ravintolaillan jälkeen. Siellä syntyi hyvä idea, että ostetaan Datsun 100A. Kun ravintolarundi oli ohi, pojat huomasivat, että heillä on Datsun 100A käsissään. Siitä piti päästä eroon. Minä tulin siinä vaiheessa kuvioihin mukaan. Ostin sen pois jätkiltä, Wiskari kertoo.

Datsun oli huonossa kunnossa, mutta tämä ei Wiskaria häirinnyt. Auton ehostaminen ja kunnossapito on ollut Wiskarille mielekäs projekti.

– Purin itse koko sisustan. Otin kaiken irti penkeistä ja lattiasta lähtien. Auto purettiin täysin, ja kori vietiin Tampereelle maalattavaksi. Väritys on alkuperäinen. Sen jälkeen auton kasaaminen on ollut hauska projekti, Wiskari kuvailee.

– Kaikki auton osat ovat alkuperäisiä muutamaa osaa lukuun ottamatta. Yhden peilin otin Chevroletista, koska Datsunin alkuperäiset peilit olivat niin rumat. Auton hienoin elementti on ehkä pitkä antenni, joka ruoskii satasen vauhdissa kivasti kattoa. Takanaon ikkuna, jonka saa avattua hieman. Se on ollut kuulemma lisävaruste aikoinaan, hän jatkaa.

Espoossa asuva Wiskari ajaa vähäiset arkiset ajonsa modernilla Mini Cooperilla. Hän käyttää tänä päivänä autoa lähinnä kauppa- ja työreissuihin. Autot ovat kuitenkin olleet Wiskarille rakas harrastus nuoruudesta lähtien. Kaverit, yhdessä oleminen, yölliset ajoreissut ja huoltoasemilla vietetyt hetket kuuluvat artistin rakkaimpiin automuistoihin.

– Se on tuonut oman twistin biiseihini. Muistan, kuinka kaikilla kavereilla oli oma auto, jota laitettiin, ja kaikki kaverit osallistuivat siihen laittamiseen. Se on ollut iso osa nuoruuttani, Wiskari kertoo.

Datsunissa Wiskaria kiehtoo ennen kaikkea mallin maine. Kansan mies pitää kansan autosta.

– Datsun 100A on legendaarinen amisauto. Se sopii myös imagooni. Datsun on kiva auto, ei pröystäilevä. Sillä on siisti ajella, se kääntää katseita. Autossa on yllättävän hyvä ajettavuus, varsinkin isoilla nopeuksilla suoralla. Se tuntuu yllättävän modernilta tämän päivän autolta. Se ei tärise eikä venkoile. Datsun on myös aika helppo ja edullinen korjattava.