Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Dro­ne-len­nät­tä­jien rekisteröinti alkoi ja siihen avautui uusi palvelu – kymmenientuhansien on suoritettava verkkokoe

Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic on avannut uuden palvelun drone-käyttäjille eli miehittämättömien ilma-alusten lennättäjille.

Helmikuun alusta lähtien dronejen lennättäjien on rekisteröidyttävä, perehdyttävä lennättämisen oppimateriaaleihin ja suoritettava verkkokoe.

Fintrafficin lennonvarmistus on avannut drone-käyttäjille suunnatun SkyNavX -palveluportaalin, jossa niin ammattimaiset kuin harrastajalennättäjät voivat jatkossa rekisteröityä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille.

– Haluamme kehittää SkyNavx-palvelustamme jatkossa drone-lennättäjien palveluportaalin, jonne tuomme tarjolle muun muassa ilmatilannekuvan, lennonneuvontapalvelun ja kauppapaikan. Alkuvaiheessa siellä voi rekisteröityä Traficomin ylläpitämään drone-käyttäjien rekisteriin, sanoo tiedotteessa johtaja Pasi Nikama Fintrafficin lennonvarmistuksesta.

Miehittämättömien ilma-alusten suosio on kovassa kasvussa ja niiden käyttö myös kaupallisessa liiketoiminnassa lisääntyy, Nikama katsoo.

– Siksi on tärkeää, että meillä on Suomessa käytössämme palvelut, joiden avulla varmistamme sujuvan ilmatilan käytön eri ilmailumuotojen välillä.

Drone-lennättäjien palveluportaalissa voi rekisteröityä sekä yksityishenkilönä että organisaationa drone-operaattoriksi ja ilmoittaa kauko-ohjaajat pilottikokeeseen.

Kaikkien kamerallisten dronejen käyttäjien tulee helmikuun alusta lähtien asetuksen mukaan rekisteröityä poikkeuksetta, mutta alle 250 grammaa painavia kamerattomien tai leluiksi määriteltyjen dronejen käyttäjien ei tarvitse rekisteröityä.

Suomessa on arvioitu olevan noin 50 000 dronea, joiden lennättämistä uudet määräykset koskevat. EU-asetukseen perustuvan uudistuksen tavoitteena on varmistaa kasvavan miehittämättömän ilmailun ja tavallisen lentoliikenteen turvallisuus.

SkyNavX-verkkopalvelun on toteuttanut Fintrafficin lennonvarmistus. Dronelennättäjien rekisteröintipalvelu on osa lennonvarmistuksen digitalisaatiohanketta.