Karhusaari odottaa toimijoita – Espoo haluaa koota toimijat saman pöydän ääreen ja edetä pienin askelin

Kohde: Karhusaaresta voisi kehittää monipuolisen keitaan.

Suojeltua Sinebrychoffin huvilaa vuokrattaisiin edelleen yksityistilaisuuksien järjestämistä varten. Arkisto/Päivi Tuovinen

Anneli Tuominen-Halomo

– Ideoita on ja kiinnostuneita toimijoita on, joten nyt tarvitaan Karhusaaren omistajalta eli Espoon kaupungilta lupa ryhtyä toimimaan, Pro Karhusaari -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Ulla Kuusimäki sanoo.

Yhdistys on äskettäin julkistanut oman Karhusaari kaikille -visionsa. Yhdistys haluaa kehittää Karhusaaresta elämyksellisen kohtaamispaikan, joka vaalii sekä aineellista että aineetonta kulttuuriperintöä. Esitys on tähän mennessä lähetetty kaupunginhallituksen jäsenille, mutta Kuusimäen mukaan muunlainen keskusteluyhteys kaupungin suuntaan ei ole vielä auennut.

–  Nyt olisi yhdessä kaupungin kanssa mietittävä, miten kuntalaiset voisivat konkreettisesti osallistua kulttuurikohteiden säilyttämiseen.

– Karhusaaren rakennukset eivät enää kestä asioiden vatvomista, vaan on ryhdyttävä pian tekemään jotain. Nyt rakennukset ovat vielä kunnostettavissa.

Kulttuurijohtaja Susanna Tommilan mukaan kulttuuritoimi voi olla Karhusaari-asiassa koordinointiapuna ja saattaa toimijoita yhteen.

– Seuraava askel on se, että kokoamme toimijoita saman pöydän ääreen. Ensin pitää löytää 1–2 asiaa, joista ollaan samaa mieltä ja toimia sen pohjalta, Susanna Tommila sanoo.

 Alue on tärkeä ja arvokas ja siksikin on syytä toimia pienin askelin.

– Alue on tärkeä ja arvokas ja siksikin on syytä toimia pienin askelin, hän lisää.

Espoo on linjannut, että Karhusaaren vuokrausastetta on nostettava.

Rakennuskokonaisuuden korjausrakentamisen kustannuksia arvioitiin vuosia sitten, ja ne ovat rakennuskustannusindeksillä korjattuna nyt noin 5,3 miljoonaa euroa.

Espoon tämän vuoden talousarviossa on varattu Karhusaarelle 20 000 euron määräraha. Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtajan Maija Lehtisen mukaan tuolla rahalla tehdään pintakorjauksia, muun muassa maalataan seiniä, korjataan rikkinäisiä tapettikohtia ja vaihdetaan verhoja. Korjaukset tarkentuvat helmikuun aikana.

Kuusimäen mielestä rahoitusta Karhusaaren kunnostukseen pitäisi hankkia eri lähteistä, esimerkiksi säätiöiltä.

– Moni olisi valmis antamaan omaa ammattitaitoaan käyttöön, jos saa Karhusaaresta työtilat ja omistaja tulee vastaan vuokrassa, Kuusimäki miettii.

Yhtenä ideana on ollut restaurointikeskuksen perustaminen Karhusaareen. Sinne voisi kierrättää purettavien vanhojen talojen osia ja saada neuvoja korjausrakentamiseen.

Pro Karhusaari ry:n Karhusaari kaikille -esityksessä on ideoitu Karhusaareen muun muassa entisöintikursseja, sienikursseja, perennojen vaihtotempauksia, pienyrittäjien myyjäisiä, joulupolkuja ja yleinen sauna. Uimarannan käyttäjiä palvelisi pieni kioski.

Pro Karhusaari ja uimarannan käyttäjät haluaisivat vanhanmalliset uimakopit takaisin. Tavoitteena on toteuttaa idea joukkorahoituksella. Jos hyvin käy, uimakopit saadaan käyttöön tulevana kesänä.

Pro Karhusaari kerää nimiä saman nimiseen kuntalaisaloitteeseen rakennusten kunnostamisen ja käytön edistämiseksi. Vihreiden kaupunginvaltuutetut Mari Anthoni ja Henna Partanen ovat tehneet valtuustoaloitteen Karhusaaren kehittämisestä. Asia jäi tammikuun kokouksessa pöydälle.

Muokattu 4.2.2021 klo 11: Lisätty viimeiseen kappaleeseen tieto, että valtuustoaloitteen tekivät Mari Anthoni ja Henna Partanen yhdessä.

Herkkä alue

Asemakaavassa Karhusaaren huvila on merkitty tunnuksella ”sr”, joka tarkoittaa rakennustaiteellisesti arvokasta rakennusta. Kaavamerkinnän mukaisesti huvilaa, puutarhapaviljonkia ja riihtä ei saa purkaa, eikä niiden ulkoasua tai sisätiloja muuttaa ilman pakottavaa syytä. Koko alue on rakennustaiteellisesti arvokas ympäristökokonaisuus.

Espoon kulttuuritoimen mielestä alueen olisi hyvä säilyä lähes nykyisessä muodossaan samalla rakennuskantaa kunnostaen ja muusta ympäristöstä jatkuvasti huolehtien. Lisäksi Karhusaareen tulevien toimintojen pitää olla sellaisia, että kulttuuriympäristön säilyminen ei vaarannu.

Karhusaaren alueen käyttöä hankaloittaa se, että joukkoliikenteen asemille on matkaa 1,3 kilometriä, ja ajoneuvoyhteydet ovat puutteelliset.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut