Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moottorikelkan valot hävisivät äkisti Pikkalanlahdella, auttajat mittasivat jään paksuudeksi 3 senttiä – Merivartiosto varoittaa edelleen menemästä jäälle "Hypotermia uhkaa välittömästi"

Suomenlahden jäällä ei ole vieläkään turvallista liikkua, varoittaa merivartiosto.

Viimeksi eilen maanantaina Pikkalanlahdella joutui kaksi moottorikelkkailijaa kello 19 aikaan. Jäihin vajonneilla oli tuuria matkassa, sillä lähistöllä sattui olemaan pilkkijöitä, toteaa meripelastusjohtaja Ossi Pylväläinen Suomenlahden merivartiostosta. Pilkkijät havaitsivat moottorikelkan valojen yhtäkkisen häviämisen ja kuulivat ääntä. He ilmoittivat tilanteesta hätäkeskukseen ja lähtivät itse avuksi.

Pylväläisen mukaan rajavartioston helikopteri oli jo lähtövalmiudessa, mutta sitä ei lopulta tarvittu, kun kelkkailijat pääsivät pilkkijöiden avustuksella rantaan.

– Pilkkijät kairasivat matkalla jäätä. Siinä, mistä he lähtivät, oli ollut 15 senttimetriä jäätä, mutta lähimmässä paikassa, josta he pystyivät kavereita jeesaamaan, oli ollut 3 senttimetrin jää.

Sama tilanne on eteläisellä Suomenlahdella nyt kauttaaltaan: paikoin jää kestää ihmisen painon, mutta paikoin sitä on tuskin nimeksikään.

Jää ei Merivartioston mukaan kanna välttämättä edes sisäsaaristossa. Syynä on jään päällä oleva lumi, joka on estänyt jäiden vahvistumisen.

Suomenlahdella on myös paljon paikkoja, joita saa varoa joka vuosi.

– Jokainen paikka, jossa on yhtään virtaa, nostaa lämmintä vettä alhaalta ylöspäin. Se tarkoittaa, että siinä kohtaa on heikko jää, Ossi Pylväläinen sanoo.

Jää on heikkoa esimerkiksi salmissa.

– Avoimella selälläkin voi olla reikä jäässä siksi, että siinä on matalampi kohta.

Pylväläisen mukaan Suomenlahdella on ollut tänä talvena useita jäihin putoamisia, mutta ei onneksi kymmeniä.

Suomenlahden jäät ovat Merivartioston viikkotiedotteen mukaan monin paikoin sulaneet tai kulkeutuneet avomerelle. Saariston ulkopuolella meri on edelleen sula.

Ilmatieteen laitoksen merijääkartan mukaan eteläisellä Suomenlahdella on jäätä rannan läheisyydessä 5–10 senttimetriä.

– Se pitää varmasti paikkansa. Kartalla näkyvä raja on kiintojään raja. Pääkaupunkiseudulta Hankoon päin meri on jäätynyt uloimpien saarten rajaan asti. Hangossa meri on vielä auki. Helsingin edustallakin aika lähellä rantaa ei vielä pari päivää sitten ollut kiintojäätä, Ossi Pylväläinen kertoo.

Jopa Virolahdella putosi viime viikolla moottorikelkkailija jäihin.

– Se lahti jäätyy Suomen alueella oikeastaan ensimmäisenä.

Jäihin putoaminen on erittäin vaarallista.

– Jäihin pudottaessa hypotermia uhkaa välittömästi, merivartiosto varoittaa sekä Twitterissä että viikkotiedotteessaan.

Ossi Pylväläisen mukaan välittömästi on hiukan liioittelua, mutta ihminen alkaa jäähtyä heti veteen pudottuaan ja hypotermia uhkaa vähintäänkin nopeasti.

Avantouintia harrastava ihminen voi selvitä jäissä vähän pitempään. Kylmään veteen tottumattomaan iskee kuitenkin nopeasti kylmäshokki.

– Ei vedessä hirveän monta minuuttia aikaa ole räpiköidä. Siinä alkaa kangistua eikä pysty enää pitämään itseään pinnalla.