Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusia ulkoilureittejä luvassa Espoossa suunniteltua vähemmän – säästöt purevat muun muassa Keskuspuiston reitteihin

Virkistys: Reittien rakentamiseen on varattu aiempaa vähemmän rahaa.

Ulkoilureittien rakentamiseen on Espoossa varattu rahaa aiempaa selvästi vähemmän. Kymmenen seuraavan vuoden ajalle talousarvio antaa yhteensä 3 miljoonaa euroa eli 0,3 miljoonaa vuotta kohden.

Seitsemän edeltävän vuoden aikana rakentamiseen on käytetty yhteensä noin 5,5 miljoonaa euroa. Vuotta kohden se on tarkoittanut noin 0,8 miljoonaa euroa.

Espoon liikuntajohtaja Martti Merra muistuttaa, että ulkoilureitit ovat käyttäjää ja käyttötuntia kohden laskettuna Espoon edullisimpia liikuntapaikkoja.

– Ulkoilureitit ovat myös espoolaisten hyvin arvostamia paikkoja. Ulkoilureitit ovat henkireikiä, Merra muistuttaa.

Merra harmittelee sitä, ettei niitä pystytä jatkossa toteuttamaan samaan tahtiin kuin ennen. Hän huomauttaa valtuuston tavoitteen olevan, että Espoosta tulee maamme liikkuvin kunta. Siihen suuntaan ulkoilureittien rakentamisen hidastaminen ei vie Espoota.

– Onneksi reittejä on jo saatu rakennettua paljon. Ehkä tuo vuosittainen summa riittää nipin napin, Merra puntaroi.

Ulkoilureitit ovat espoolaisten henkireikiä.

Martti Merra

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä esitti talousarvioehdotuksessaan, että rahaa olisi käytettävissä vuosittain 0,5 miljoonaa euroa.

– Valtuusto teki tuohon huomattavan 40 prosentin pudotuksen, kaupungintekniikan keskuksen investointipäällikkö Petri Vainio kertaa.

Valtuusto ohjeisti tuolloin, että uusia reittejä karsitaan Keskuspuistossa luontoarvojen kannalta merkittävissä kohteissa.

Kaupunkitekniikan keskus laati ulkoilureittien yleissuunnitelman päivityksen vuosille 2021–2030. Tuota tehtäessä ei ollut tiedossa, että ulkoilureitteihin on käytettävissä paljon niukemmin rahaa kuin edeltävinä vuosina. Nyt tätä Kotiseudun ulkoilupolut -ohjelmaa rukataan uusiksi.

Kaupunginhallitus palautti sen uudestaan valmisteluun. Reittien toteuttamisen tärkeysjärjestys on mietittävä uudelleen pitäen mielessä käytettävissä olevat eurot. Lisäksi kaupunginhallitus edellyttää, että luontoarvot huomioidaan mahdollisimman hyvin.

– Meillä on edessä vaikea yhtälö, koska rahaa on niukasti. Kaupunginhallitus evästi meitä siten, että osaa ohjelmassa olevista kohteista ehdotetaan poistettaviksi mutta joitain kohteita mahdollisuuksien mukaan aikaistettaisiin, Vainio kertoo.

Hän muistuttaa, että ohjelmassa ei oteta kantaa reittien tarkkaan linjaukseen.

– Reitit ovat ohjelmassa vain kahden kohteen välisiä. Vasta myöhemmässä vaiheessa tulee selvitettäväksi reitin linjaus ja mahdolliset luontoarvot, Vainio jatkaa.

Tälle vuodelle ohjelmassa esitettiin Keskuspuiston ja Saarniraivion ulkoilureittiä sekä reittiä Bembölestä Töllinmäkeen. Kaupunginhallituksen evästyksessä todetaan muun muassa, että näiden molempien tarve tulisi arvioida uudelleen.

Työt Keskuspuiston ja Saarniraivion välisellä ulkoilureitillä ovat kuitenkin jo alkaneet. Sille välille on tulossa rinnakkaisreitti, jossa on erikseen latupohja talven hiihtäjille ja pienen välikaistan vierellä reitti muulla tavalla liikkujille.

Pakit saaneessa ohjelmassa esitetään Pitkäjärven rantareittien rakentamista vuosille 2027–2030. Tätä kaupunginhallitus esittää mahdollisuuksien mukaan aikaistettavaksi. Myös Lippajärven pohjoisen osan reittiä toivotaan aikaistettavan vuodesta 2016.

Luontoarvojen vuoksi pitäisi arvioida uudelleen tarvitaanko Riilahden ja Glimsinjoen uutta ulkoilureittiä.